Emlékszem, a hetvenes évek elején Veszprémben voltam egyetemista, amikor március 15-én a fiataloknak levetítették a Beatles együttes dalaira épülő „Sárga tengeralattjáró” című brit rajzfilmet. Akkoriban a hírhedt Pap János volt a megyei párttitkár, a vegyipari egyetem KISZ-titkára pedig Szekeres Imre, a második Gyurcsány-kormány honvédelmi minisztere, aki nem mellesleg 2004–2010 között a Magyar Szocialista Párt elnökhelyettese is volt.

Hogy kinek az ötlete volt a nemzeti ünnepen moziba csődíteni a diákságot, nehogy eszébe jusson „helytelenül viselkedni”, az ma már lényegtelen. Ennél sokkal súlyosabb és durvább politikai célokra is felhasználták ezt a napot. 2006-ban az egyik visszaemlékező történész így írt erről: „a Kádár-korszak március 15 –éinek krónikájából egyértelműen kitűnik, hogy az ünnep meggyalázásához és életpályák kettétöréséhez vezető intézkedések az MSZMP Politikai Bizottságából indultak ki. A párt legfelsőbb vezetői közvetlenül utasították a belügyeseket és rajtuk keresztül a közigazgatási apparátust a megtorló és elrettentő eszközök alkalmazására.”

Aztán évről-évre jöttek az ugyancsak központilag megszervezett Forradalmi Ifjúsági Napok (emlékezetes rövidítéssel a FIN), majd amikor azok kimúltak, jött a Milla tüntetés (ki emlékszik már erre névre), a diáktüntetés, az oktatás szabadságáért szervezett tüntetés, az összellenzéki tüntetés, és még sorolhatnánk…

Persze, a nemzeti ünnepen – bizonyos feltételek betartása mellett – mindenki úgy és azért tüntet, amiért csak akar. Ez akkor is így van, ha a nemzet nagy része ezt a napot mindig másképpen képzelte el és élte meg.

A tüntetést szervezők sorába most feliratkozott a Mi Hazánk nemzeti radikális, jobboldali párt is. Dúró Dóra, a mozgalom elnökhelyettese a Facebookra tette ki az esemény felhívását, kiemelve az ikonikus Petőfi-idézetet: „Rabok tovább nem leszünk!”

Az esemény persze, most csak „vonulás”, mert a gyülekezés jelenleg tilos és büntetendő. (Ígéretük szerint, ha valakit megbüntetnek, a Mi Hazánk majd gyűjtést szervez számára.) De miért is vonulnak a Vigadó tértől a Parlamentig? Hát a „túlzott lezárások” ellen. Idézem: „Most pedig éppen akkor hozzák az eddigi legszigorúbb zárlatot, amikor azzal hencegnek, hogy a jövő héten az EU-ban nálunk lesz a legnagyobb az átoltottság. Ilyen körülmények közt több szomszédunk is nyitás mellett döntött, és általában is enyhébb szabályok jellemzik a környező országokat.”

Figyelem az eddigi hozzászólásokat, amik igen vegyes képet mutatnak, a „még csak maszkot se hordjunk”-tól, az „elég nagy ökörség” -ig bezárólag.

Ha ez számít bármit is: én inkább szomorú vagyok.

Amikor a Jobbik pálfordulása után megalakult a Mi Hazánk mozgalom, abban reménykedtem, hogy az értelmes, nemzeti-konzervatív alapokon álló, de a Fidesznél radikálisabb párt jön létre. Amely ugyanúgy a „nemzet lelkiismerete” lesz, mint amit a Jobbiktól annak idején oly’ sokan elvártak. A Mi Hazánk eddig igyekezett is távolságot tartani a Fidesztől és persze, érteni vélem, hogy ha valóban 3 százaléknyi a támogatottsága, akkor bármilyen eszközzel meg szeretnék kaparintani azt a plusz 2 százalékot, amellyel jövőre bejuthatnának a Parlamentbe.
Csakhogy ez a „vonulás”, kiváltképpen most, járvány idején egy súlyos politikai tévedés, és – nézetem szerint – nem igazán szolgálja a mi hazánk céljait.

Talán a Mi Hazánk céljait sem.