Az operatív törzs mai sajtótájékoztatóján elhangzott: a járvány harmadik hullámának meredeken felszálló ágában vagyunk. A brit vírusmutáns nagyon gyorsan terjed, jelentősen nő az aktív fertőzöttek és a kórházi betegek száma, ezért mindenkit arra kérnek, hogy tartsa be az óvintézkedéseket.

A következő adatok jelentek meg délelőtt a Koronavírus.gov.hu oldalon: a halálos áldozatok száma 16 627 -re emelkedett, a gyógyultak létszáma folyamatosan nő, jelenleg 346 904-en újra egészségesek. Sajnos, az aktív fertőzöttek száma is emelkedett: 134 652. Kórházban 8718 beteget ápolnak, közülük 949-en vannak lélegeztetőgépen.

Galgóczi Ágnes, a Nemzeti Népegészségügyi Központ főosztályvezető-helyettese arról tájékoztatott, hogy Európában máshol is tart a járvány harmadik hulláma. Olaszországban és Németországban is meredeken emelkedik a fertőzöttek száma. Az újonnan megbetegedettek átlagéletkora 46 év.

Már több mint 1,2 millió felett van a beoltottak száma, és közel 350 ezren a második oltást is megkapták. A háziorvosok az AstraZenecával oltanak a héten. Az oltópontokon a Szputnyik és a Pfizer érhető el. A hétvégén is folytatódik az oltási program – emelte ki Galgóczi.

Hamarosan megérkezik a Johnson & Johnson vakcinája is, amelyből Magyarország 4,36 millió darabot kötött le. Ebből a adenovírus alapú vakcinából egy oltás is elegendő, mínusz 20 fokon szállítják, 2 évig tárolható, de hűtőben 3 hónapig is eltartható.

Újságírói kérdésre válaszolva Galgóczi Ágnes azt mondta, hogy az AstraZeneca esetében az Európai Gyógyszerügynökség véleményét tartják mérvadónak. Már több százezer embert beoltottak ezzel, és semmilyen probléma nem merült fel- hangsúlyozta.