„Nem okos lépés a Fidesz kiszorítása a Néppártból” – mondta Werner Patzelt a Mandiner mai nagyinterjújában.

„Az EPP politikai ellenfelei most örülhetnek a Néppárt stratégiai baklövésének. A Fidesz-Néppárt szakításból nem profitál senki, egy lehetséges jövőbeli CDU-Zöldek koalíciótól a magyar kormány ne várjon javuló kapcsolatokat, és a legjobb, amit most a magyar kormány tehet, hogy a politikája józan marad” – mondja Werner Patzelt német politológus, akit a német belpolitikáról és a német-magyar viszonyokról kérdezték.

„Én úgy látom, ezzel senki sem nyer – kivéve a CDU azon német politikusait, akiket a német média folyamatosan azzal támadott, hogy megtűrik a Fideszt az EPP-ben. Ők most megszabadultak egy támadási felülettől. Ezt leszámítva azonban nem hiszem, hogy bárki is profitálna ebből.”

Következik-e a Fidesz néppárti kiválásából a magyar-német kapcsolatok megromlása, vagy ez teljes mértékben pártügy?

Werner Patzel ellenvéleményét nem tűri meg a német „demokrácia”

„Sok minden fog a magyar fél hozzáállásától függeni. Ha Magyarország bosszankodás nélkül továbbvisz egy olyan politikai kurzust, ami jól magyarázható, akkor a Fidesz megmutathatja, hogy az EPP részéről igazságtalanság érte. Ha erre nem megkeményedéssel vagy megkeseredettséggel válaszol, az megteremti egy jó újrakezdés lehetőségét a következő EP-választások után. Mindenesetre el kell kerülniük azt, hogy hagyják magukat belehajszolni egy olyan a szerepbe, amit korábban azért osztották rájuk, hogy ideális céltáblává tegyék őket.”

Werner Patzel politológust még 2019-ben eltávolították a drezdai egyetemről, nem is titkoltan azért, mert politikai nézetei nem tetszenek afősodatú véleménydiktátoroknak. A professzorról többet tudhatnak meg a Mandiner archív írásaiból.