Magyarul üzent a lengyel miniszterelnök: Hajrá Magyarország, hajrá magyarok! A lengyel kormányfő idézte Petőfi Sándor Szabadság, szerelem! című versét is, amikor jókívánságait tolmácsolta a magyaroknak. 

A lengyelek is osztják a magyarok szabadságszeretetét, a két nemzet ma is támogatja egymást, gondoskodva az egész közép-európai régió fejlődéséről és biztonságáról – jelentette ki Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő a hétfői magyar nemzeti ünnep alkalmából közzétett videoüzenetében.

Morawiecki – a Facebookon közzétett, részben magyarul mondott – beszédét a Hajrá Magyarország, hajrá magyarok jelszóval zárta. Idézte Petőfi Sándor Szabadság, szerelem! című versét is lengyel fordításban.

A lengyelek, a magyarokhoz hasonlóan, kénytelenek voltak harcolni szuverenitásukért, ezért ismerik a március 15-ei magyar ünnep szimbolikáját – húzta alá a kormányfő.

„Szabadság, szerelem; ez a két szó kísért, amikor szabadságot keresve diákként Budapestre látogattam, és elválaszthatatlanul kapcsolódik számomra Magyarországhoz és a magyar nemzethez” – fogalmazott.

A lengyelek osztották a magyarok szabadságvágyát, kifejezték ezt akkor is, amikor Bem József tábornokkal az élén részt vettek a magyar szabadságharcban – idézte fel.

A lengyeleket és a magyarokat több száz éves barátság és testvériség köti össze, a két nemztet bebizonyította, hogy képes harcolni a szabadságért, és ebben a harcban egymást támogatták – emelte ki.

Ma, bár már nincs szükség fegyveres harcra, továbbá is támogatjuk egymást és egymás szövetségesei vagyunk, „közösen gondoskodunk nemcsak polgárainak jólétéről, hanem az egész régió fejlődéséről és biztonságáról” – hangsúlyozta.

Azt kívánta a magyaroknak, hogy „Petőfi Sándorhoz hasonlóan tudják kamatoztatni a tehetségüket és képességeiket azon értékek szolgálatában, amelyekben hisznek”, hogy legyenek büszkék történelmükre, kultúrájukra, nyelvükre.

„Ápoljátok a bennetek mélyen gyökerező szabadságvágyat. Azt a vágyat, amely – mint többször megmutattátok – jobbá változtathatja a világot” – jelentette ki a lengyel miniszterelnök.

MTI