„A nyugati vezetők egyszerűen elveszítették bizalmukat a nyugati civilizációban” – véli a migrációval kapcsolatos európai meghasonlás egyik okának Ayaan Hirsi Ali. Az egykor Szomáliából elmenekült iszlámkritikus Ali szerint a bevándorláspolitikában a világ legnagyobb Félreértős Játékát játssza az uniós vezetés.

Ayaan Hirsi Ali (Mogadisu, 1969) szomáliai származású holland-amerikai politikus, a Stanford Egyetem Hoover Intézetének kutatója, 2003-2006 között Hollandiában parlamenti képviselő a Holland Szabadságpárt (PVV) színeiben. Iszlámkritikus megnyilvánulásaival szerzett hírnevet, e témában több könyv szerzője.

Az európai vezetők bevándorláspolitikája egy nagy Félreértős Játék.

„Az első szándékos félreértés az, hogy a fejlett gazdaságoknak óhatatlanul szükségük van formális oktatási háttér nélküli, képzetlen bevándorlókra” – fogalmaz Hirsi Ali. A woke baloldal szerinte amellett érvel, hogy „azok a szörnyű idegenellenesek, akik a költség-haszon elemzéseknél ragadnak le, hogy mennyi pénzbe kerülnek a társadalomnak a bevándorlók, és mennyit tesznek hozzá, egyszerűen nem értik az egészet” – így a bevándorlás-ellenesek kihagyják az egyenletből az ezernyi forintosíthatatlan előnyt, az új, egzotikus kultúrák gasztronómiáját, ruháit, látványát és hangjait, melyek a bevándorlókkal együtt hazájukba költöznek.

A második szándékos félreértés szerinte „az együttérzés érve”, melynek mentén néhányak csak a gazdasági migrációt akarják megállítani, de azokat ideiglenesen, hazájuk rendbehozataláig beengednék, akik jogosultak menedékjogra is. Hirsi Ali figyelmeztet, hogy az együttérzők nem adnak választ arra a kérdésre, hogy miként lehet a gazdasági migránsokat megkülönböztetni a menekültektől, mikorra várható hazájuk rendbejövetele, és mit fognak mindaddig a befogadó országban csinálni.

„A Félreértős Játékot a legügyesebben űzőknek vannak nagyon meggyőző figyelem-eltereléseik is”, például az empátiára való apellálás: mi lenne, ha a te családod menekülne, vagy vajon nem fogadtad volna be a holokauszt elől menekülő zsidókat? „Különben is, mondják ők, a mi hibánk, hogy a társadalmaik szétesnek, mert eleve mi gyarmatosítottuk őket” – vázolja a bevándorláspárti érvrendszert Hirsi Ali. „Itt kristályosodik ki a Félreértős Játék konklúziója: a történelmi bűnökért vezekelni fontosabb, mint bármilyen arra irányuló próbálkozás, hogy a fennálló problémákat racionálisan szemléljük” – összegez Hirsi Ali.

A Félreértős Játék harmadik manifesztációja „az az állítás, hogy minden bevándorló ugyanolyan”. Hirsi Ali utal számos idevágó kutatásra, köztük Ruud Koopmans holland szociológiaprofesszor munkájára, aki azt kutatta, miért nehezebb például a libanoni muszlimoknak integrálódniuk az ausztrál társadalomba, mint a libanoni keresztényeknek, és miért küszködnek Nagy-Britanniában a bangladesiek vagy pakisztániak, ha a hinduk és a szikhek könnyen beilleszkednek.

„Koopmans meggyőző adatokkal tudja megmagyarázni ezeket a trendeket. De kit érdekelnek az ilyen kérdések, főleg olyan unalmas dolgok, mint az adatok? A fontos a félreértés, a keverés, a ködösítés. Úgyhogy Koopmans úr, mondják ők, nézzük csak a maga szándékait! Lehet, hogy kutatása empirikus, de ami fontos, az a gyenge pontja, az, hogy hiába hívja magát szociáldemokratának, maga valójában rasszista. Lebukott. Nem bújhat el a munkáspárti álarc mögött, ha társadalomellenes tudományával rágalmazza a világ igazi munkásait!” – fogalmazza meg az adatellenes félreértés lényegét némi szarkazmussal a szerző.

„Végezetül pedig, amikor a legkajánabb módon játsszák, a Félreértős Játék ahhoz ragaszkodik, hogy mind ugyanazokra a dolgokra vágyunk. Mind szabadok és egyenlőek akarunk lenni; mind tisztelni akarjuk a törvényt; mind ugyanazon alapértékeket osztjuk, és mind tiszteletben akarjuk tartani mások méltóságát” – véli Hirsi Ali. „Egy renitens réteg kivételével – és ez minden társadalomban van – mind csak emberi lények vagyunk” – így a félreértés.

Hirsi Ali ezzel szemben úgy érvel, lehetetlen, hogy mindenkinek azonos legyen az istenképe – különben nem lehetne megmagyarázni az iszlamista gyűlöletszertartásokat, az iszlám nő-, meleg- és zsidóellenességét, a pakisztáni muszlim bűnszervezeteket, vagy a kényszerházasságokat, az ISIS-t, az al-Káidát, a késelőket, a kamionos tömeggyilkosokat.

A teljes cikk itt olvasható.

Címlapkép: vox.com