Fekete-Győr Andrásnak üzent a Facebook-on Rákay Philip. A kommunikációs szakembert az háborította fel, hogy Fekete-Győr és pártja  olyan látszatot próbál kelteni, mintha Magyarországról tömegével menekülnének a fiatalok.

A bejegyzésből idézünk:

„Figyelj ide, álmodozó!

Az, hogy az atomerőművet nem tudod megkülönböztetni a napelemtől, zavarba ejtően kínos. Az, hogy jobboldali újságírókat propagandistának bélyegzel és eltakarítanád őket az útból, több mint felháborító. Az, hogy jogvégzett emberként koncepciós perekről, kvázi jogon kívüli eszközökről álmodozol, és szektás tekintettel „satuba”, meg nyomás alá helyeznél embereket, hátha „elveszítik az idegrendszerüket”, undorító, bolsevik tempó.

Az, hogy úgy hazudsz, mintha könyvből olvasnád, csak a szokásos, tőled megszokott, napi rutin. De mindeközben, ha lehet, ne magyarázz átszellemülten új Magyarországról, meg új arcokról, azt sugallva, hogy majd ti megmutatjátok! Mégis mit? Azt írod a minap, hogy a gonosz Fidesz elüldözi a fiatalokat az országból. Visszatérő hazugságotok ez is Fegyőr, folyamatosan azzal hergeltek, hányan menekülnek el Magyarországról a kormány miatt. Vettem hát a fáradságot, és megnéztem, mi is az igazság, íme:

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint 2010 és 2019 között 220 602 magyar állampolgár döntött úgy, hogy más országban próbál érvényesülni a jövőben. Ez persze első ránézésre nem kevés, de az elhamarkodott ítélethirdetés előtt nem szabad figyelmen kívül hagyni a következőket.

Jól figyelj Fegyőr, hátha megérted!

– 2016 óta folyamatosan csökken a kivándorlás mértéke: míg a 2015-ös „rekordévben” 32 852 magyar döntött a távozás mellett, addig 2019-ben már csak 21 900 fő
– A vándorlására vonatkozó adatok nem értelmezhetők az országba visszatérő magyarok, számának feltüntetése nélkül. Nem véletlen, hogy erről mélyen hallgattok, hiszen ez végképp megcáfolná az amúgy teljesen hazug narratívátokat. 2010 óta ugyanis a 220 602 kivándorlóra összesen 127 426 visszavándorló jutott, azaz – a számok tükrében – valójában csak 93 176 főre tehető a 2010 és 2019 közötti kivándorlás mértéke.
– A kivándorlás mérséklődése és a visszavándorlás folyamatos emelkedése 2019-re történelmi fordulatot eredményezett Magyarországon, amikor is többen tértek vissza az országba (23 172 fő), mint ahányan elhagyták (21 900 fő).

Na, ennyit erről, Fegyőr!

Mellesleg 2004-ben épp 15 éves voltál, amikor csatlakoztunk az EU-hoz. Nyilván nem emlékszel, mivel is kampányoltak akkoriban a szocik, a te mai elvtársaid, az EU mellett érvelve. Segítek: például azzal, milyen jó lesz, hogy majd szabadon nyithatunk cukrászdát Bécsben. Érdekes, akkor nem tűnt még bűnös dolognak külföldre menni vállalkozni, tanulni, dolgozni. Ami – meglátásom szerint – manapság sem az. Teljesen normális, ha például egy tehetséges fiatal külföldön tanulja meg a szakmája mesterfogásait, miközben dolgozik, jó pénzt keres, majd hazahúzza a szíve, és itthon kamatoztatja a tudását.
A baj a hozzád hasonló, küldött emberekkel van, Fegyőr, akiket nem a szívük húzott haza, hanem parancsra érkeztek…”

A bejegyzés teljes terjedelmében Rákay Philip közösségi oldalán olvasható.