Az újraindításról szóló online konzultációt 528 ezren töltötték ki. A konzultáció lezárult, Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára videójában az eredményeket ismertette.

A válaszadók 88 százaléka szerint a járványügyi korlátozásokat fokozatosan, lépésről lépésre kell feloldani. Csak 12 százalék mondta azt, hogy egy lépésben a járvány végén.

A résztvevők 65 százaléka ért egyet azzal, hogy a védettségi igazolvánnyal rendelkezők felmentést kapjanak egyes korlátozó intézkedések alól.

74 százalék szerint ha azt a járványügyi helyzet engedi, az első lépések között enyhíteni kell az este 8 óra utáni kijárási tilalmat szigorú biztonsági szabályok mellett.

Az éttermek és szállodák nyitása ügyében ez a támogatottság 87 százalék, a sportlétesítmények nyitásával kapcsolatban 75 százalékos.

A résztvevők 58 százaléka ért egyet azzal, hogy a védettségi igazolvánnyal rendelkezőknek meg kell engedni, hogy rendezvényeket, így koncerteket és sporteseményeket látogassanak.

A külföldiek belépésével kapcsolatos kérdés eredménye: a válaszadók 79 százaléka egyetért azzal, hogy a járvány végéig Magyarország területére csak olyan külföldiek léphessenek, akiket vagy beoltottak, vagy rendelkeznek védettségi igazolvánnyal.

Dömötör Csaba arról is beszélt, hogy a kormány az eredmények alapján elkészítik az újraindítási tervet, amelynek egyes szakaszai a beadott oltások számához igazodnak majd. A nyitás részleteiről a miniszterelnök magyar szakemberekkel, és olyan külföldi miniszterelnökökkel is egyeztet majd, akik előttünk járnak.