Március 23.-a és 24.-e kiemelkedő nap a lengyelek számára. 23.-án a Lengyel-Magyar Barátságot ünneplik és ünnepeljük mi is, egy nappal később azonban tragédiákra emlékeznek, ez a nap ugyanis a Zsidókat Mentő Lengyelek Nemzeti Emléknapja.

A lengyel–magyar barátság napjának (lengyelül Dzień Przyjaźni Polsko-Węgierskiej) története 2006. március 24-ig nyúlik vissza, amikor Lech Kaczyński lengyel és Sólyom László magyar köztársasági elnök Győrben aláírták a győri nyilatkozatot, valamint átadták a lengyel-magyar barátság első köztéri emlékművét. A magyar Országgyűlés 2007. március 12-én, a lengyel Szejm március 16-án nyilvánította határozatban ünnepnapnak március 23-át, a lengyel-magyar barátság napját.

A Zsidókat Mentő Lengyelek Napja azért március 24.-e, mert 1944-ben ezen a napon gyilkolták meg a nácik az Ulma-családot, a szülőket és hét gyermeküket. Bűnük az volt, hogy nyolc zsidó embert rejtegettek. Az Ulma család (Józef és a kilencedik hónapos várandós Wiktoria, valamint gyermekeik: Stanisława, Barbara, Władysław, Franciszek, Antoni, Maria és születendő testvérük) tragikus történetét a 2016-ban létrehozott múzeum örökíti meg, amely a II. világháború idején zsidókat mentő lengyeleknek állít emléket Markowában. Hosszú azoknak a lengyeleknek a listája, akik a fenyegetés ellenére kiálltak a zsidó lakosság megmentéséért, és szembeszálltak a megszállókkal. Életük kockáztatásával, ugyanis halálbüntetés járt a zsidók segítéséért.

A zsidó honfitársaikat menekítő hősökre és a Lados csoportra idén online filmvetítéssel emlékezik a budapesti Lengyel Intézet és a Holokauszt Emlékközpont. A Paraguayi útlevelek című dokumentumfilm az Aleksander Ładoś berni lengyel követ által vezetett csoport tevékenységét dolgozza fel, elsősorban a Reinhardt akció idejét, amikor a zsidó népesség megsemmisítése volt a cél. Az illegális lengyel–zsidó szervezet tömegesen állított elő hamis dokumentumokat zsidók megmentésére a II. világháború alatt.

A csoportnak lengyel és zsidó származású diplomaták voltak a tagjai, többek között Konstanty Rokicki, a Lengyel Köztársaság 1939–1945 között Bernben szolgáló konzulja, Aleksander Ładoś és helyettese, Stefan Ryniewicz, valamint Juliusz Kuehl beosztott diplomata.

Az 52 perces filmet lengyel nyelven, magyar felirattal, ingyenesen vetítik. A szerdán 20 órakor kezdődő vetítés linkje: https://youtu.be/1FOdl4NpEhA