Az utóbbi időkben példátlan méreteket öltött Franciaországban az erőszak. Nem telik el hét anélkül, hogy ne szerepelne az újságok címlapján olyan erőszakos eset, amiben fiatalok az érintettek. Túlzás nélkül, napi rendszerességgel derül ki, hogy 13-14 éves gyerekek osztálytársukat megkínozzák, kegyetlenkednek velük, vagy éppen meg is ölik őket.

Februárban két napon belül két gyereket ölt meg még alig kamasz társuk. És persze a migránsok közötti gyerekbanda-háborúk is gyakoriak, nem beszélve a kábítószer-erőszakról. Február 22-én a párizsi régióban lévő Essonne megyében egy 14 éves diáklány vesztette életét egy bandaháborúban, másnap pedig egy vele egykorú fiút késeltek halálra. Egyre több ilyen eset történik, a forgatókönyv pedig szinte kivétel nélkül mindig ugyanaz: két rivális banda csap össze valamilyen nézeteltérés miatt. A verekedést kiváltó ok sok esetben csak valami jelentéktelen dolog, amit túlságosan felfújnak azzal, hogy a közösségi oldalakon terjesztik.

A csőcselék nem tartja be a kijárási tilalmat. Az egyének megbírságolása a bandaháborúk esetében lehetetlen az elkövetők száma és a rendőrökkel szembeni ellenállás kockázata miatt. Ha mégis elkapnak a rendőrök néhány tettest, sok esetben akkor is hatástalan a büntetés, mert a kiskorúak nem tudnak fizetni.

Gyakran a közösségi oldalakon provokálják egymást a rivális bandák tagjai, és az összecsapásokat is az interneten keresztül egyeztetik, a közösségi oldalakon beszélik meg, hogy mikor és hol lesz a leszámolás.

Zéró toleranciára lenne szükség a kiskorú bandatagokkal szemben, akiket a lakóhelyükként szolgáló megyén kívül eső, kifejezetten kiskorú bűnelkövetők számára fenntartott büntetés-végrehajtó központokban kellene fogva tartani. Továbbá szisztematikusan meg kellene vonni a fiatalkorú bűnelkövetők szüleitől a nekik nyújtott szociális segélyeket. Ezenkívül hatásos lehetne még az is, ha a tanároknak lenne lehetősége a fenyítésre. Manapság a tanárok azok, akik tartanak a diákjaiktól, holott ennek épp fordítva kellene lennie.  nyilatkozta a Michel Thooris, a France Police francia rendőrszakszervezet főtitkára, aki  exkluzív interjút adott a V4NA-nak.

Forrás: Origo,

Fotó: V4NA