Egy kicsiny Szebeni megyei faluban, Somogyomon találtak rá az elmúlt évek egyik legnagyobb művészettörténeti emlékanyagára. Az elhagyatott szász templom lemeszelt falai őrizték meg a magyar középkor lélegzetelállító freskóit. A középkori ikonográfia legjellemzőbb magyar freskóciklusa, a Szent László-legenda is feltárult.

AVasárnap.hu portálon megjelent cikkből kiderül, hogy a 14. században épült templomot több ütemben, gazdagon díszítették freskókkal. A hajó legfelső szintjén találtak rá teljes épségében a Szent László-legendára. Szent László mellett más szentek legendáit is megörökítették Somogyomon: Szent Margit és Szent Katalin-legendái ugyancsak előkerültek.

Mint olvasható, a Szent László-legenda egy olyan középkori ikonográfiai programot képvisel, amely elsősorban a Magyar Királyság területén volt jellemző. Korábban úgy vélték, hogy a Szent László-kultusz Székelyföldre és általában véve a határőrvidékekre korlátozódott, de mára jól látható, hogy az egész királyság területén közkedvelt lehetett, csak az ország belsejéből jóval kevesebb emlékünk maradt fenn.

Tóth Gábor interjúját itt olvashatják.