Olvasgatom a Momentum úgynevezett kormányprogramját és nem győzöm kapkodni a fejemet. Csak úgy záporoznak benne a megtorlást, leszámolást ígérő passzusok, az ország irányításáról, gazdaságszervezésről ellenben egyetlen szót sem találok.

Felesleges lenne részletesen elemezni a 3, 30 és 300 napra szóló „programot”, hiszen egyetlen szóval is leírható: bosszúhadjárat. Akinek a legcsekélyebb köze is van a jelenlegi kormányhoz, reszkessen, mert az új Lenin-fiúk majd ellátják a baját. Persze jogállami eszközökkel, ami alatt a bíróságokat értik. De ha így van, ha olyan végtelenül korrupt a jelenlegi rendszer, mi tartja vissza a csillogó szemű (már nem annyira)ifjakat, hogy a feljelentéseket ne halogassák a választásokig? Bármikor megtehetnék.

Ja, hogy ezek a mai bíróságok „a zorbánt” szolgálják? Akkor ugye ott is tisztogatni kell. Csak az olyan nagyszerű és pártatlan személyek maradhatnának meg állásukban, akik például a Népszava Krisztust gyalázó karikatúráját jópofának tartják. Vagy azok, akik szintén pártatlanul nem találtak kivetni valót a Szeviép ügyeiben? Netán a már bizonyított Czeglédy Csabát szeretnék megbízni a tisztogatással? Mert ez is kitelik tőlük.

Fotó: Bach Máté

De mégsem, hiszen Fekete-Győr András programmagyarázó Facebook-bejegyzésében az elmúlt 30 év politikusait ismét egy lapon emlegeti, márpedig abban a rendszeresen bérmálkozó Gyurcsány is benne van. Aki a milliárdjait (ezt is tudjuk, hiszen ő mondta) tisztességesen szerezte. „Mi az hogy…nagyon is!”

Sok furcsaság olvasható ebben a „programban”. Ígérik, persze szebb szavakkal, hogy mindenkit kirúgnak a minisztériumokból és állami intézményekből (ezt már eljátszotta az MSZP-SZDSZ kormány, a takarítókat is „eltávolították”). Elzárják az állítólagos fideszes pénzcsapokat (a Soros-félék persze nyitva maradnának, vagy a már említett Czeglédinél is. Azt a csapot miért nem zárják el?). El akarják érni, hogy „a bűnösök” egymást jelentsék fel (akár az 50-es években! De hogyan? Megint lesz ÁVH verőlegényekkel?), szóval van itt minden – és lenne is, ha nyernének.

Van, amiről viszont nem beszélnek – mármint a „programban” nem. Másutt ellenben igen Lenne adónövelés, rezsicsökkentés eltörlése, migránsok korlátlan befogadása, LMBTQ és ki tudja, hány betűs „szabadság”. Nem lenne viszont sokféle kedvezmény, amit a mostani kormány vezetett be. Ezek a pontok valahogy kimaradtak a lánglelkű ifjak kiáltványából, benne foglaltatnak viszont máshol, máskor tett kijelentéseikben. Vagy ha nem az övékben, hát a DK vezérének nyilatkozataiban, vagy a velük szövetkező pártok „szakértőinek” elképzeléseiben.

A „programból” egyetlen szándék sugárzik csupán: mindent, amit a FIDESZ-KDNP kormány tett, lerombolni, tönkretenni.

Ja, és még valami: aki ezt nem akarja, azt végképp eltörölni.

(Címlapkép: Hirling Bálint – Origo)