Lemondásra szólította fel Soproni Tamás, a VI. kerület momentumos polgármestere Bálint György MSZP-s önkormányzati képviselőt, akit azzal vádol, hogy egy másik szocialista politikussal együtt „fiktív szerződéssel több, mint 14 millió forintot akartak kivenni a terézvárosi emberek zsebéből”. A szálak a 2010 előtti MSZP–SZDSZ-es kerületvezetés alatti ingatlanpanamáig nyúlnak vissza – írja a hirado.hu.

„Egyetlen párt sem vállalhat közösséget olyan tagokkal, akik a bíróság szerint is valószínűsíthetően fiktív szerződéssel több, mint 14 millió forintot akartak kivenni a terézvárosi emberek zsebéből. Éppen ezért én azt gondolom, amíg nem tisztázza magát, Bálint Györgynek le kell mondania az önkormányzati tisztségeiről. Amennyiben Bálint György nem teszi meg ezt a lépést, úgy a veszélyhelyzet elhárultával, amikor a testület először ülésezhet, azonnal képviselőtársaim döntését kérem a tisztségeiből való visszahívásról” – írta a Facebookon Soproni Tamás, Terézváros Momentumos polgármestere.

A városvezető felidézi, hogy megdöbbent, mikor augusztusban a bíróságtól arról értesült, hogy egy, az ingatlanpanamákhoz kapcsolódó végrehajtási eljárásba egy jelenlegi MSZP-s képviselő, Bálint György be szeretne csatlakozni, hivatkozással egy régi kölcsönügyletre közte és Hatvani Csaba, az MSZP jelenlegi terézvárosi elnöke között.

„A Fővárosi Törvényszék jogerős döntését januárban kaptuk meg, melyben kimondta: a Hatvani Csaba ellen folyó végrehajtásba Bálint György, az MSZP jelenlegi terézvárosi képviselője valószínűsíthetően egy, a Hatvani Csabával kötött fiktív kölcsönszerződésre hivatkozással, jogellenesen akart bekapcsolódni. A valószínűsíthetően jogellenes bekapcsolódás Bálint György részéről több mint, 14 millió forintos kárt okozhatott volna az önkormányzatnak” – folytatta bejegyzését Soproni Tamás.

Szerinte az, hogy az MSZP-s Bálint György a bíróság vélelmezése szerint egy fiktív szerződéssel próbálta menteni az MSZP kerületi elnökének vagyonát a kerületi emberek kárára, „nem egyszerű ügyeskedés, sokkal súlyosabb ügy annál, és nem egy meggondolatlan tett, hanem tudatos és szándékos bűn.”

A polgármester bejegyzése végén a fent már idézett lemondásra szólította fel ellenzéki politikustársát.

Az ügy előzménye, hogy a Telex éppen a napokban idézte fel: a szocialista képviselő megpróbálta ellehetetleníteni, hogy a terézvárosi önkormányzat hozzájusson a bírósági döntés révén őt megillető, 123 milliós kártalanításhoz a 2004-es Andrássy úti ingatlanmutyi ügyében. Soproni is ezt a cikket posztolta bejegyzéséhez.

A teljes cikk ITT olvasható

Címlapfotó: Soproni Tamás, a Momentum elnökségi tagja a párt választási eredményváró rendezvényén a budapesti Városháza parkban 2018. április 8-án (MTI Fotó: Mónus Márton).