Ha Magyarországon van a korrupció elleni harcnak védőszentje, akkor az Hadházy Ákos. Ha még nincs, akkor Hadházy Ákost tudom javasolni erre a feladatra. Így mutatta be hetekkel ezelőtt Fekete-Győr András, a Momentum elnöke legújabb igazolását, aki pártja színeiben fog indulni a zuglói előválasztáson. Sőt, azt is hozzátette, hogy a választókerületnek olyan „átlátható, tisztességes és becsületes parlamenti képviselője legyen, mint Hadházy Ákos”. 

Ehhez képest most kiderült, hogy a Magyar Televízió „ostroma” óta csak lyukas zoknis képviselőként emlegetett Hadházy törvényt sértett. Öt éve, mióta bekerült az Országgyűlésbe, eltitkolja a nyilvánosság elől, hogy parlamenti munkája mellett aktívan praktizált egy részint a saját tulajdonában lévő állatkórházban.

Ez azért is problémás, mert még az idei vagyonnyilatkozatában is azt írta, hogy szünetelteti eredeti foglalkozását. A baloldali képviselő 2016 óta 459 kisállat-útlevelet és 856 mikrochip-beültetést vitt fel az úgynevezett PetVet rendszerbe – derül ki a Nébih februári
adatszolgáltatásából. Márpedig ezek a szolgáltatások fizetősek: Hadházy rendelőjében 3500 forintért ültetnek be chipeket a kisállatokba.

A jelek szerint a Hadházy-VET Kft. kifejezetten jól keres, hiszen a cégnek 2019-ben közel 40 milliós bevétele volt. Ez az összeg egyáltalán nem kevés ahhoz képest, hogy a baloldali politikus idejének jelentős részét közéleti munkájával tölti. 

Csakhogy az Országgyűlésről szóló törvény tiltja, hogy a képviselők parlamenti munkájukon kívül egyéb keresőtevékenységet folytassanak, és bevételre tegyenek szert. A törvény arról is rendelkezik, hogy az ilyen esetekben összeférhetetlenségi eljárás indulhat, ha ezt bármelyik képviselő kezdeményezi. Végső soron pedig megszűnhet képviselői mandátuma is.

Az Origo cikke nyomán

Vezető kép: MH/Katona László