Olaj lehet a tűzre az unió és az brit–svéd gyógyszeripari vállalat közötti vitában az a csaknem 30 millió adag AstraZeneca oltóanyag, amelyre az olasz hatóságok bukkantak egy vakcinapalackozó cég raktárában – számolt be az olasz La Stampa.

A napilap úgy tudja, hogy az oltásokat az AstraZeneca hollandiai üzemében állították elő, majd Olaszországba szállították, ahonnan a csomagolást követően a vakcinákat valószínűleg Nagy-Britanniába exportálnák – igaz, Londonban ezt az értesülést már cáfolták.

Nagy vitára lehet számítani az Európia Bizottság javaslata kapcsán is, amely szigorítaná az oltóanyagok exportját az unióból. Az intézkedés leginkább a brit–svéd AstraZeneca gyógyszergyárat érintheti, mert a cég folyamatosan csökkenti az unióba küldött szállítmányok mennyiségét.

Ursula von der Leyen bizottsági elnök szerint akár vakcinaexport-tilalmat is bevezethetnek az Egyesült Királysággal szemben, sőt, az AstraZeneca oltóanyagának előállításához szükséges alapanyagok kivitelét is megtilthatják.

A jövőben minden vakcinaexport-kérelem esetén figyelembe kellene venni az arányosság és a viszonosság elvét. Vagyis: megnézik, hogy a célországban milyen a járványügyi helyzet és milyen az átoltottság, és szempont lesz az is, hogy a másik ország nem akadályozza-e az ottani vakcinakivitelt az EU-ba – hangzott el az európai Bizottság sajtótájékoztatóján.

„Az exportengedélyezési eljárás nem irányul egyetlen ország ellen sem, de a saját népességünknek is biztosítanunk kell az oltóanyagot, és ebben valóban le vagyunk maradva. Az EU jelenleg a járvány egyik gócpontja, miközben a legnagyobb vakcina exportőr is. Február elseje óta mintegy 10 millió adag oltóanyagot exportáltak az unióból az Egyesült Királyságba, de egyetlen adag sem jött vissza” – mondta Vladis Dombrovskis, az Európai Bizottság ügyvezető alelnöke.

Kommunikációs trükkök helyett az Európia Bizottság hozzon be minél több oltóanyagot a szerződések szerint – így reagált Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter arra, hogy az uniós testület szigorítaná vakcinaexport engedélyezését.

Forrás: hirado.hu

Címlapkép: pixabay.com