Éppen két hete írt egy nyílt levelet a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) Kásler Miklósnak, az Emberi Erőforrások,- és Palkovics Lászlónak az Innovációs és Technológiai minisztériumok vezetőinek. Ebben leszögezték, hogy ha a kormány valóban visszaengedi a gyerekeket, tanulókat áprilisban az iskolába, elengedhetetlen a pedagógusok azonnali beoltása.

Erre reagáltunk azzal az írásunkkal, amely szerint a PSZ kérésének komoly szépséghibája van. Mert ugyan januárban a PSZ által készíttetett felmérés alapján az oktatók 47 százaléka szeretett volna oltakozni, de március elején Maruzsa Zoltán az EMMI államtitkára azt nyilatkozta, hogy „a köznevelésben 195 ezer pedagógus, illetve nevelést oktatást segítő kolléga dolgozik.
Közülük eddig valamivel több, mint 51 ezer fő regisztrált az oltásra. Ez kicsivel több, mint 26 százalék.”

Bátorkodtunk megjegyezni, hogy a 47 százalék és a 26 százalék között bizony komoly különbség van. Sőt: március elején a Nézőpont Intézet felmérése szerint az ország teljes lakosságának már 62 százaléka gondolta úgy, hogy beoltatja magát.

Vajon mennyit változott a helyzet két hét alatt? Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában ma elmondta, hogy a pedagógusok és iskolai dolgozók közül 102 ezren regisztráltak, közülük eddig 20 ezer főt oltottak be. A többieket április 10-ig be lehet oltani, így reális esély van arra, hogy egy hét előkészítő munka után április 19-én újraindulhat az iskolai oktatás.

Igen ám, de mennyi az annyi? Megmondjuk: a 102 ezer a fent jelzett 195 ezernek pontosan 55 százaléka. Azaz: két hét alatt valóban 10 százalékkal nőtt a regisztrált pedagógusok száma, ugyanakkor ez azt is jelenti, hogy 45 százalékuk még mindig nem regisztrált.

Ennek a 45 százaléknak kívánunk jó erőt, egészséget és szeretnénk ha  – bármit is mond az ellenzék – elszánnák magukat az oltás felvételére. Nem csupán maguk, hanem a gyermekeink miatt is.

Hajrá pedagógusok!