Nem az a kérdés, mikor érjük el a csúcsot, hanem, hogy milyen gyorsan megyünk majd lefelé – mondta Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.

275 ember halt meg tegnap, kórházban 11823 ember van, 1480 ember van lélegeztetőgépen. Emberfeletti munkát végeznek az egészségügyben – tette hozzá. 10 343 ágy van tartalékban és 1693 lélegeztetőgép van még tartalékban. Élő erőből is van tartalék, de az utóbbiak nem végtelenek – tette hozzá. Az ingázókhoz még nem kellett hozzányúlni.

Arra figyelmeztette a szülőket és a fiatalokat, hogy a brit mutáns már a tizenéveseket is ledönti a lábukról, így ők is figyeljenek oda. A miniszterelnök utalt a tegnapi uniós csúcsra amelyen ismét kiderült, hogy több országban komoly nehézségek vannak, és akik nem szereztek be korábban keleti vakcinákat, azok csak feleannyi embert tudtak beoltani. Ismét elmondta, hogy a brüsszeli döntéshozók a vakcinák beszerzési árára összpontosítottak, de igazából a beszerzési idő lett volna a fontos. Ezt az egészet elrontották.

Magyarországon viszont eddig már több mint 1,8 millió vakcinát adtak be. Az ellenzék által felvetett kérdésre, hogy vajon mennyi vakcina áll a raktárakban Orbán Viktor azt mondta, hogy valóban van 517 ezer vakcina a raktárakban, de azok második oltások, tehát nem lehet ezeket eloltani.

„Most vagyunk abban a helyzetben, hogy az újraindításról lehet beszélni, de azonnali újraindítás nem lehetséges. Amíg ilyen magasan van a fertőzés, addig nem lesz nyitás, de átállunk a négyzetméter alapú rendszerre. 10 négyzetméteren egy fő lehet. Most úgy tűnik, hogy kilencig lehetnek nyitva a boltok és 10 óra lesz a kijárási tilalom új ideje.” – fogalmazott.

Orbán Viktor szólt arról, is, hogy amíg a 65 év felettiek nincsenek beoltva, addig nem lehet nyitni. Mégiscsak a 65 év felettiek hozták el idáig az országot, és nem lehet az ő szempontjaikat háttérbe szorítani. Ha megkapták a vakcinát, akkor lehet úraindítani. Most úgy tűnik, hogy a 65 év feletti regisztráltak 71 százalékát beoltották.

A miniszterelnök elmondta, hogy a várandósok esetében az a döntés született, hogy Pfizerrel és Modernával lehet őket beoltani.

„Ha vissza akarjuk engedni a gyerekeket az iskolába, akkor a pedagógusokat és az iskolai dolgozókat is be kell oltani. 112 ezer regisztrált iskolai dolgozóból 20 ezret már beoltottak. A maradékot április 10-ig be lehet oltani, és így reális esély van arra, hogy április 19-én újraindulhatnak az iskolák és az óvodák.

„Április-májusban másfélszer annyit tudunk oltani, mint márciusban. Nincs bennem kétség, hogy szabad nyár lesz itthon – mondta a kormányfő.”