Kocsis Máté, a Fidesz parlamenti frakcióvezetője a közösségi médiában tette közzé a Társaság a Szabadságjogokért (ál)civil szervezet levelével kapcsolatos felháborodását. A TASZ javaslata szerint a migránsoknak is elsőbbséget kellene élvezniük az oltások sorrendjében. Mit is mondhatnánk erre? Kocsis Máté így fogalmazott:

„Levelet kaptam a TASZ nevű álcivil egylettől, melyet most nyilvánosságra hozok, mert fontos a transzparencia.

Irományukban – melyet minden parlamenti frakcióvezetőnek megküldtek – azt javasolják, hogy a hátrányosabb helyzetben lévők kapjanak nagyobb figyelmet az oltási rendben. Ez eddig akár rendben is lenne, a levél nagy része akceptálható, jó hangvételű, de aztán a 7. oldalon kibújik a szög a zsákból. Tételesen felsorolják, hogy kiknek kellene szerintük elsőbbséget (elsőbbséget!) adni az oltásoknál.

Lássuk, mit rejtettek a listába:

– egészségügyi dolgozók

– a koruk vagy egészségügyi állapotuk miatt nagyobb kockázatnak kitettek

– (…)

– migránsok

– (…)

Szóval. Nem elég nekünk, hogy néhány szerencsétlen brüsszeli bürokrata elszúrja a uniós vakcina-beszerzéseket, nem elég nekünk, hogy emiatt nem érkezik elegendő oltóanyag, de a járvány kellős közepén még Soros Gyuri bácsi is leoldja a láncot az itteni embereiről. Az a javaslatuk, hogy a migránsok kerüljenek a magyarok elé az oltási rendben.

Ezeknek sincs most jobb dolguk, tényleg? Migránsoknak segély, lakhatás, szavazati jog, most meg soron kívüli vakcina. Még valamit esetleg?

Szerintem ez, a mostani helyzetben nem szolidaritás, hanem provokáció.”

Címlapkép: Kocsis Máté Facebook oldala