Az orvosi egyetemek külön oltópontokon fogadják a várandós és szoptató anyákat, ahová háziorvosok és nőgyógyászok utalhatják be őket.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ pénteken engedélyezte a várandósok koronavírus elleni oltását, és szombattól az orvosi egyetemek külön oltópontokon, soron kívül fogadják a várandós és a szoptató anyákat, ahová háziorvosok és nőgyógyászok utalhatják be őket. Feltétel az is, hogy regisztrálva legyenek az oltásra.

Pfizer és a Moderna vakcinákkal már olthatók a kismamák

A Semmelweis Egyetem honlapjának az intézmény rektora, Merkely Béla elmondta, hogy a Pfizer és a Moderna vakcinákkal már biztosan olthatók a kismamák, a várandós kérésére és kezelőorvosának kockázat-előny értékelése alapján.

Hangsúlyozta: a kismamák a háziorvosokon, vagy a nőgyógyászaikon keresztül, a második, vagy a harmadik trimeszterben igényelhetik a vakcinát, az ismétlőoltást pedig a szülést követően kaphatják meg. Utóbbi halasztására azért van szükség, mert a második vakcina beadása után erősebben jelenhetnek meg az oltási reakciók.

A koronavírus új variánsai jóval veszélyesebbnek bizonyultak a várandós nőkre,

mint amit a tavalyi hullámok idején lehetett tapasztalni: eddig a kevés teszt miatt egyik vakcinát sem javasolták a várandóság ideje alatt, de az új, veszélyesebb variáns miatt változtattak ezen a hatóságok. Müller Cecília arról beszélt a pénteki tájékoztatón, hogy a nemzetközi tapasztalatok biztatóak.

Forrás: semmelweis.hu

Címlapkép: koronavirus.gov.hu