Mi az, amit NEM engednének meg Kínának? Ezt kérdezte 12 uniós ország lakosaitól, közöttük Magyarország polgáraitól az European Council on Foreign Relations (ECFR). A felmérés eredményét most hozták nyilvánosságra és érdekes adatok derültek ki belőle amint az a grafikán is látható. (A statisztikában még benne volt Nagy-Britannia is.)

Balról jobbra haladva, a következőkre volt kíváncsi az ECFR. Ön megengedné-e, hogy Kína infrastukturába ruházzon be az Unióban, például hidakat és kikötőket építsen? A legmegengedőbbek a lengyelek (22 százalék) és a magyarok voltak (28 százalék). Akik ez ellen a leginkább tiltakoztak azok a franciák (53 százalék) mögöttük a dánok és a hollandok.

Vásárolhatnak-e a kínaiak fociklubot az Unióban? Ez volt a második kérdés amit azért nem értünk, mert ha orosz oligarchák. Öböl menti dollármilliárdosok és amerikai befektetési társaságok is vehetnek maguknak focicsapatot, akkor vajon miért éppen a kínaiak ne vehetnének? Ebben a kérdésben Magyarország a megkérdezett uniós országok átlagát hozta
(39 százalék). Érdekes módon a németek 60 százaléka ezt nem engedné meg, a többiek nagyjából az átlag körül mozognak.

Vehetnének-e uniós tech-vállalatot a kínaiak? A megkérdezett magyarok ezt nem tartják aggasztónak (32 százalék), szemben az átlaggal, amely 46 százalék. Viszont a német és a francia polgárok sokkal jobban tartanak ettől ( 68 illetve 58 százalék.)

Végül: vásárolhatnak-e újságkiadót Európában a kínaiak? A megkérdezettek uniós átlaga 52 százalék, azaz körülbelül ugyanannyian félnének tőle, mint amennyien engedélyeznék. Itt ismét mi vagyunk a legengedékenyebbek a magunk 39 százalékával. A saját sajtójuk által agymosottnak tekinthető „nyugatiak” sokkal jobban félnének ettől. A németek 69, a franciák és dánok 61 százaléka vélte úgy, hogy ezt meg kellene akadályozni.

Ennyivel is okosabbak lettünk, de – vajon mi célt szolgált az „európai think tank (agytröszt)” számára ez a több országban készített, feltehetően nem olcsó felmérés?

A kérdésre a Wikipédia adta meg a választ. E szerint az ECFR-t 14 évvel ezelőtt maga Soros György alapította, a Nyílt Társadalom Alapítványán keresztül, másokkal együtt. Azóta sokan támogatták már őket. Kik is?

Az ECFR Tanácsa több mint 300 európait gyűjtött össze Európa-szerte. Jelenleg Carl Bildt, (korábbi svéd miniszterelnök), Lykke Friis (dán politikus, az EUROPA think tank vezetője) és Norbert Röttgen (egykori német környezetvédelmi, természetvédelmi és nukleáris biztonsági miniszter) elnökletével. Az ECFR stratégiai közösségének tagjai külügyminiszterek, volt miniszterelnökök, a nemzeti parlamentek és az Európai Parlament tagjai (bizony!…), az EU biztosai, volt NATO-főtitkárok, gondolkodók, újságírók és üzleti vezetők.

A Wikipédia cikkének talán ez a legaranyosabb mondata: „A Tanács az ECFR páneurópai identitásának legerősebb és leglátványosabb kifejezője.”
Persze, így is lehet mondani. Talán mégis csak az a lényeg, hogy amerikai tőkével és európai strómanok hálózatával meg kell akadályozni, hogy Kínának túl nagy befolyása legyen Európára. A felmérés pedig maga a bizonyíték, hogy ezt maguk az állampolgárok sem akarják. Kivéve a renitens Magyarországot, amelyet meg kell rendszabályozni.

Tegyük hozzá: nálunk nem divat az államilag támogatott Kína-ellenesség, így a sajtó sem végez szorgos agymosást és nem uszítja a közvéleményt Kína ellen…