Ferenc megint bajban van a számokkal. Eddig sem volt nagy összhang közöttük, főleg a prímszámokkal gyűlt meg a baja, most meg a százalékokkal nincs tisztában.

A bukott miniszter Facebook-bejegyzésében lelkendezik, most éppen a „bezzeg Szerbia” van soron, mert ugye déli szomszédunk külföldről is fogad vakcinára várókat. Állítása szerint a magyar-szerb határon emiatt „sorok állnak”.

Azt, hogy valóban állnak-e, erre biztos választ nem adhatunk, bár újvidéki kollégánk szerint ennek nincs jele. Tudomásunk szerint nem is Magyarországnak szól a szerbek gesztusa, sokkal inkább Koszovónak, Montenegrónak, tehát azoknak az országoknak, ahol kevés az oltóanyag. Szó sincs tehát arról, hogy a szerbek szerveznék meg a magyar emberek oltását, ráadásul – és itt jönnek a számok – míg Szerbiában az elmúlt 7 napban (100 főre vetítve) naponta a lakosság 0,25 %-át oltották be, Magyarország esetében ez a szám 0,82.

Persze lehet, hogy Ferenc testvér sajátos számtani rendszerében valahogy a kevesebb mégis több.

Gyurcsány bejegyzésére Dömötör Csaba a miniszterelnöki kabinetiroda parlamenti államtitkára is válaszolt. Ahol Gyurcsány befejezi, vagyis azzal a kérdéssel, hogy „Kell ehhez bármit hozzátenni?” az államtitkár onnan folytatja:

„Igen, ehhez mindenképpen hozzá kell tenni legalább három dolgot:

1. Szerbia azt a kínai vakcinát is használja, amely ellen Gyurcsány Ferenc pártja petíciót indított, helyben bojkottált, és egy ponton be is tiltott volna.
2. Ha az oltásellenes kampányuk alapján ez megvalósult volna, sok százezerrel kevesebb magyar kapott volna eddig oltást.
3. Az, hogy ilyen előzmények után is szemrebbenés nélkül támadja az oltási programot, semmi mást nem bizonyít, mint hogy továbbra is a leggátlástalanabb alak a magyar politikában.
Magyarország a beoltottság terén az élen van az uniós országok között. Legalább azoknak a szakembereknek adhatnának nagyobb tiszteletet, akik ezt lehetővé teszik.”
Az oltások „lassúságához” még csak annyit: Gyurcsány úr, kattintson ide és tanulmányozza a táblázatot. Hátha okosabb lesz tőle.
Kiemelt kép: AFP archiv