Összesen 47 hallgató tett sikeres vizsgát a Nemzeti Közszolgálati Egyetem és az Igazságügyi Minisztérium közös szervezésében megvalósult Nemzetek Európája Karrierprogram első évfolyamán. A képzés célja, hogy Magyarország az eddiginél több, az európai uniós intézményeknél sikeresen pályázó és ott elhelyezkedő szakemberrel rendelkezzen.

A Nemzeti Közszolgálati Egyetem az Igazságügyi Minisztériummal együttműködve tavaly szeptemberben indította el a Nemzetek Európája Karrierprogramot (NEP). A hat hónapos képzés nem titkolt célja, hogy hazánk idegen nyelveken is jól beszélő, felkészült, Európa és Magyarország iránt egyaránt elkötelezett szakemberekkel képviseltesse magát az uniós intézményekben. A programra 186-an jelentkeztek, közülük 52-en kezdték el az első évfolyamot, sikeres záróvizsgát pedig 47 hallgató tett. Az online formában tartott évzárón Koltay András rektor kiemelte: büszke arra, hogy a Nemzeti Közszolgálati Egyetem az Igazságügyi Minisztériummal közösen az ország érdekeinek hatékony nemzetközi képviseletére irányuló, gyakorlatorientált és széles látókörű képzést tudott elindítani. Külön öröm számára, hogy a program első évfolyama Antall József miniszterelnököt választotta névadójául. „Ennek az egyértelmű üzenete, hogy a mai korosztály is képes felmérni annak a jelentőségét, hogy hazánk 30 éve kivívta és azóta is őrzi a szabadságát. Ennek tudatában kell a következő évtizedeinket megtervezni, amelyben kiemelkedő szerep jut majd a most végzett hallgatóknak”.

Bólya Boglárka, az Igazságügyi Minisztérium európai uniós kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára Varga Judit miniszter képviseletében gratulált a hallgatóknak a sikeres eredményhez. Elmondta, hogy a hagyományteremtő és hiánypótló képzés olyan gyakorlati tudással kívánja felvértezni a hallgatókat, amely betekintést enged az uniós intézmények kulisszatitkaiba is. Hozzátette, hogy a képzés az EPSO versenyvizsgák sikeres letételéhez is alapos felkészítést biztosít. Arra kérte a hallgatókat, hogy munkájuk során emlékezzenek az alapító atyák szándékaira. Robert Schuman egykori francia külügyminiszter szavait idézte, aki szerint „az európai együttműködés célja nem az, hogy csorbítsa a nemzeti jelleg érvényesülését, vagy magába olvassza azt, hanem hogy tágabb cselekvési teret nyisson számára.” Úgy véli, hogy a több Európa nem feltétlenül jobb Európa.

A helyettes államtitkár hozzátette, hogy Magyarország szerint egy jobb Európa inkább egy önmagához hű értékközösség, amely alázattal fogadja történelme örökségét, büszkén őrizve kulturális kincseit és nemzeti hagyományait. Bólya Boglárka megköszönte a Nemzeti Közszolgálati Egyetemnek és a Miniszterelnökségnek a közös munkát, és arra biztatta a hallgatókat, hogy kitartóan dolgozzanak az európai közösség és Magyarország sikeréért.

Prőhle Gergely programigazgató arra emlékeztetett, hogy a képzés egyik nem titkolt célja az EU szakmai és nyelvi ismeretek elmélyítésén, valamint az EPSO-vizsgára való felkészítésen túl, hogy a programban résztvevők olyan kapcsolati hálót alakíthassanak ki, melyet – bekerülve az EU-intézményekbe – jól hasznosíthatnak a közös munka során.

Kiemelt fotó: Varga Judit Facebook oldala