Mióta Karácsony Gergely államot játszik az államban, már nem elégszik meg a Brüsszelbe akkreditált hazaárulók segítségével, hanem saját külpolitikusi csapatot is épít.

Tavaly júliusban röppent fel a hír, hogy ősztől „városdiplomáciai akadémiát” indít azoknak az egyetemistáknak és friss diplomásoknak, akik a nemzetközi és városi diplomácia világába szeretnének belépni. Az akadémiát Balázs Péter, a Bajnai kormány volt külügyminisztere és a Közép-európai Egyetem (CEU) professzora vezeti.

Ennek a szervezetnek (Office of International Relations) a honlapja szerint a külügyi rohamcsapatot Budapest City Diplomacy-ra keresztelték. Jelenleg kilencen dolgoznak benne, hogy EU forrásokért lobbizzanak a főváros számára, „proaktívan vegyenek részt” a „progresszív (azaz a liberális) városi szövetségekben” és a Szabad Városok Paktumában a V4 országok fővárosainak liberális vezetőivel kötött egyezség keretein belül..

Nos, a szóbanforgó külügyi munkatársak közül most rátaláltunk valakire.

Nem is akárhol, hanem a New Yorkban bejegyzett Human Rights alapítvány (HRF.org) oldalán, egy friss cikkben. A bombasztikus cím: Közel a vég Orbán Viktor számára? Nem nagy meglepetésre már az elején minden panelt megtaláltunk benne, amit a végtelenségig ismételgetni kell (lásd Göbbels), hogy a nyugati népek igazságként fogadják el.

Idézzünk szó szerint: „Több mint 10 éve Orbán Viktor és társai irányítják Magyarországot. A 2010-es megválasztása óta Orbán lassan, de folyamatosan lebontotta Magyarország minden demokratikus intézményét. Az alkotmányt, az igazságszolgáltatást, a szabad sajtót és az önkormányzati tanácsokat átszervezték Orbán és belső köre politikai és üzleti érdekeinek szolgálatában.

A koronavírus-járvány kezdetekor egy gumibélyegzős parlament Orbánnak hatalmat adott, hogy rendelettel döntsön, hatékonyan megszüntetve a felügyelet utolsó maradványait – magyarázta Krekó Péter a HRF tavalyi COVIDCon konferenciáján.”

Nocsak: ezek szerint ez az alapítvány hívta meg Krekót a tavalyi konferenciájára.

De ugorjunk egyet, mert rövidesen megjelenik a cikkben Karácsony embere is. Ismét szó szerint idézünk:

„Gendler László, a Főpolgármesteri Hivatal munkatársa a magyarországi médiakultúrát „teljesen egyoldalúnak” minősítette. Valójában alig van egyetlen újság, rádió vagy tévéállomás, amely ne lenne barátságos a rezsim iránt. És mint az index.hu esetében, még az online források is egyre ritkábbak. Ez lehetővé teszi Orbán számára, hogy elrejtse a korrupciót olyan mértékben, amely más EU-országokban elképzelhetetlen. Magyarország leggazdagabb embere és Orbán gyermekkori barátja, Mészáros Lőrinc egyszer csak felvetette, hogy „Istennek, szerencsének és Orbán Viktornak” köszönetet mondhat a hatalmas új vagyonért, amelyet többnyire kedvező kormányzati szerződések révén halmozott fel. Ez a korrupció körforgása – magyarázta Gendler. „Minél gazdagabbak Orbán barátai, annál függetlenebb médiumokat vásárolnak. És minél kevésbé független a média, annál kevesebb ember tud a korrupcióról.””

” Nagyon sok vágyálom van az ellenzéki oldalon – folytatta Gendler. Ha az ellenzék valóban megnyeri a választásokat, a korrupt tisztviselők és a politizált bírák nem tűnnek el egyik napról a másikra, és Orbán Viktor sem fog eltűnni. Azok a milliárdok, amelyeket elloptak a barátai, nem fognak varázsütésre visszatérni, és a kormányzati szerződéseket nem lehet gyorsan átírni. A demokrácia újjáépítésének folyamata hosszú időt vesz igénybe Magyarországon, de a választások megnyerése jó első lépés lenne.”

A cikkben van még egy nagyon érdekes rész, amelyet nem biztos, hogy Gendler mondott. Idézzük:

„Az EU is többet tehetne. (…) Az uniós vezetőknek kemény álláspontot kell képviselniük Orbánnal szemben, felhívva a figyelmet korrupciójára és az európai értékek figyelmen kívül hagyására, és nem engedve, hogy az EU pénzét saját céljaira használja fel.(…) A magyaroknak nem feltétlenül van szükségük külső segítségre a demokrácia helyreállításához, viszont a nyugati demokráciákra van szükségük ahhoz, hogy abbahagyják az Orbán-rendszer engedélyezését.”

Na, de ki is ez a Gendler László? A LinkedIn profiljából kiderült, hogy három hónapja dolgozik Karácsony külügyi csapatában. A Facebook profilja szerint Ithaca városban született, New York államban, egy Connecticut állambeli iskolába,- majd a Yale egyetemre járt ahol történelem szakon végzett.

Eddig főként politikai kampányokban vett részt, mégpedig kizárólag demokrata párti politikusokéban, mint Howard Sherman szenátor-jelölt, John Bel Edwards Luisiana-beli demokrata kormányzó, Joseph Patrick Kennedy III,  Massachusetts-beli demokrata képviselő.

Ezek alapján Gendler okos fiú lehet. Kár, hogy mindössze a szokásos liberális közhelyekig jut el és láthatóan fogalma sincs mindarról, ami Magyarországon az elmúlt 10 évben történt.