Készül az új jobboldali blokk az EP-ben?

Készül az új jobboldali blokk az EP-ben?

Orbán Viktor miniszterelnök, a fidesz elnöke hárompárti csúcstalálkozó keretében csütörtökön Budapesten fogadja Matteo Salvinit, az olasz Lega elnökét és Mateusz Morawieckit, a lengyel kormányzó párt, a Jog és Igazságosság (PiS) miniszterelnökét. A megbeszélés fő témája a Fidesz, a Lega Nord és a PiS közötti, európai uniós szintű politikai együttműködés lesz.

Orbán Viktor miniszterelnök csütörtökön Budapesten fogadja Matteo Salvinit, az olasz Lega elnökét és Mateusz Morawieckit, a lengyel Jog és Igazságosság (PiS) miniszterelnökét – jelentette be Kovács Zoltán nemzetközi kommunikációért felelős államtitkár a Twitteren kedden.

Salvini: Közös chartát mutatunk be a közös értékek, célok meghatározásával

Az Orbán Viktor magyar miniszterelnökkel és Mateusz Morawiecki lengyel kormányfővel közös találkozó a koronavírus-járvány utáni Európa építését szolgálja – válaszolta Matteo Salvini, az olasz Liga párt vezetője az MTI kérdésére a nemzetközi sajtónak kedden adott online interjúban, amely megelőzte csütörtökön esedékes budapesti útját.

Kijelentette, hogy a budapesti találkozó témája a járvány utáni Európai Unió újraindítása lesz. „A Covid-19 után Európa is más lesz, lehetőség nyílik egy új európai identitás újragondolására” – mondta Salvini.

Megjegyezte, hogy a Liga, a Fidesz és a Jog és Igazságosság párt közös európai értékeket vallanak, amely a munkát, a jólétet, a biztonságot, a családokat, az Európát megalapító keresztény értékeket helyezi középpontba. „Közös chartát mutatunk be a közös értékek, célok meghatározásával” – közölte Matteo Salvini.

Hozzátette, nem szerepel napirenden a Liga csatlakozása az Európai Néppárthoz (EPP). Kijelentette, ha az Identitás és Demokrácia és az Európai Konzervatívok és Reformisták pártcsaládja egyesülne, a második legnagyobb frakció lenne, és „ismét naggyá tenné Európát”.

Morawiecki: az EP működése lesz a budapesti magyar-lengyel-olasz találkozó egyik témája

Az Európai Parlament (EP) működése lesz az Orbán Viktor meghívására Budapesten rendezendő magyar-lengyel-olasz egyeztetés egyik témája – közölte kedden Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő.

A találkozó napirendjéről Morawiecki elmondta: „különféle európai ügyeket”, ezen belül „egyértelműen politikai”, az EP működésével összefüggő kérdéseket vitatnak meg.

Egyeztetnek arról is, hogyan lehet „a legjobban megvalósítani az európai programot az összes állam, de elsősorban Lengyelország, Magyarország és Olaszország érdekében” – fogalmazott a lengyel kormányfő.

Múlt héten a lengyel kormánykoalíciót vezető Jog és Igazságosság (PiS) párt EP-küldöttségének vezetője, Beata Mazurek elmondta: az Európai Konzervatívok és Reformerek (ECR) európai parlamenti frakciójához tartozó PiS az ECR bővítésében érdekelt, miután a Fidesz kilépett az Európai Néppártból.

MTI

Kiemelt kép: MTI Fotó/Koszticsák Szilárd

Közelgő események

Támogatónk

Archívum

További oldalak

magyarnemzet.hu     origo.hu
magyarhirlap.hu        888.hu
pestisracok.hu            mandiner.hu
vasarnap.hu                demokrata.hu

Európai uniós Civil Együttműködési Tanács (EuCET)

Professzorok Batthyány Köre

KonVerzió blog