Meghalt 274, többségében idős, krónikus beteg, és újabb 4609 magyar állampolgárnál mutatták ki a koronavírus-fertőzést – közölte a koronavirus.gov.hu kedden, kiemelve: „ezekben az órákban” haladhatja meg a kétmilliót a beoltottak száma Magyarországon. Április 1-én, 101 oltóponton, kezdődik a pedagógusok rendkívüli oltása, minden pedagógus sorra kerül, aki a határidőig regisztrált.

Már ma átlépjük a kétmilliós határt

Ezekben az órákban lépjük át a beoltottak kétmilliós számát. Ez azt jelenti, hogy a magyar lakosság 20 százaléka már be van oltva. Egyes statisztikák szerint ezzel az eredménnyel az elsők, míg más statisztikák szerint a másodikok vagyunk – mondta György István államtitkár.

A múlt héten közel 540 ezer oltást adtak be, ez rekordnak számít, eddig még soha nem oltottak be ennyi embert. Napról napra nő a regisztráltak száma, vagyis összesen 3,7 millió ember regisztrált eddig.

Már védettek az idősotthonok lakói

Az idősotthonokban már érződik a vakcinák hatása, jelentősen csökkent ezekben az intézményekben a fertőzöttek száma. A héten zajlik az iskolai bölcsődei dolgozók oltása, egyes regisztrált pedagógusok már ma megkaphatják az sms értesítést amelyben jelzik, mikor és hol kell jelentkezniük az oltásra. Az oltás április 1-én kezdődik majd 101 oltóponton. A pedagógusok számára Pfizer vakcinát biztosítanak. Minden pedagógus sorra kerül, aki a határidőig regisztrált. A pedagógusok második körös oltását a húsvét utáni hétre tervezik.

Mindenkit be fognak oltani, aki hétfő éjfélig sikeresen regisztrált. Ezen kívül folytatják az idősek és a krónikus betegek oltását a frissen érkezett Pfizer vakcinával és a nemrég felszabadított Szputnyik V vakcinával. Országosan praxisonként a háziorvosok 54 regisztrált betegét tuják beoltani.

Az idei húsvét főszereplője kölni helyett a vakcina

Az oltások folyamatos beadása a húsvéti ünnepek alatt sem fog szünetelni. A hétfőn érkezett Moderna vakcinából első körös oltásra 684 ezer és második körös oltás 13 200 vakcinát biztosítanak a háziorvosok számára.

A honvédség oltóbuszain az elmúlt napokban félezer embert oltottak be. A buszokat a honvédség működteti professzionálisan kiképzett személyekkel. A buszokon a kisebb településeken fogják majd beoltani a regisztráltakat. Naponta 4-5 busz rendelkezésre.

Eddig Nógrád megyei kistelepüléseken oltott a buszok személyzete. Az oltóbuszokat katonai oltásokra is kivezénylik.

Elhunyt 274 beteg, 4 609 az új fertőzöttek száma

4 609 az új fertőzöttek száma, ezzel a járvány kezdete óta összesen 645 733 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 274 többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 20 435 főre emelkedett. A gyógyultak száma folyamatosan nő, jelenleg 402 964 fő, de az aktív fertőzöttek száma is már 222 334 főre emelkedett.12 553 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 1529-en vannak lélegeztetőgépen. Az oltási program rendben, ütemezetten zajlik. A magyar lakosság átoltottsága elérte a 19,7 százalékot, szemben a 10,6 százalékos uniós átlaggal.

MTI / hirado.hu

Címlapfotó: MTI/Vajda János