A Nézőpont Intézet közvélemény-kutatásának az eredménye szerint a magyarok több mint fele kormányképesnek tartja a jelenleg kormányzó koalíciót, a Fidesz–KDNP-t, de csak 21 százalékuk gondolja ezt az ellenzéki pártok szövetségéről – hangzott el a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.

A reprezentatív kutatás eredményei azt mutatják, hogy egy évvel az országgyűlési választás előtt milyen a politikai palettát uraló két nagy tömb, a Fidesz–KDNP, illetve a baloldali koalíció megítélése – mondta Nagy Dániel, a Nézőpont Intézet közvélemény-kutatási igazgatója.

A kormányzóképességet az emberek több mint fele a Fidesz–KDNP-hez társítja, viszont a baloldalhoz csak ötből egy ember. Fontos azonban megjegyezni, hogy 2019-ben az ellenzéki szavazók is úgy vélekedtek, hogy Karácsony Gergely alkalmatlan főpolgármesternek, de ideológiai szempontok miatt mégis rá szavaztak.

Az ellenzéki szavazók körülbelül felénél megfigyelhető, hogy valóban hisznek abban, hogy 2022-ben a baloldal megnyeri a választást. Az ellenzéki szavazók másik felénél azonban nem biztos, hogy elmennek szavazni, ők azok, akik Orbán Viktor munkájával elégedetlenek, de másra nem tudnak szavazni a DK-tól a Jobbikig tartó koalíción kívül, viszont velük sem elégedettek.

Az biztos, hogy sokan elégedetlenek a 2010 előtti világgal, és azokat a szereplőket, akik akkor részt vettek a kormányzásban, nem látnák szívesen a politikai vezetésben.

forrás: Kossuth Rádió / hirado.hu

Címlapkép: Facebook