Fekete-Győr András a minap hazugságvizsgálatnak vetette alá magát. Ennyi a hír, s ha a lilába áttűnő pártvezér nem pályázna miniszterelnöki babérokra, ennyiben is hagyhatnánk. Azonban ez a miniszterelnök-jelölt-elölt-ölt a többivel ellentétben – pedig provokátorokból nincs hiány a hazai ellenzék soraiban –, ki tudja, milyen okból, kényszeres kihívásokkal szórakoztatja a nagyérdeműt.

A CSI-ba illő fordulatokkal gazdagított aktust maga így vezette fel Facebook oldalán:

Én vagyok az első magyar politikus, aki alávetette magát valódi, szakszerű hazugságvizsgálatnak azért, hogy megválaszoljam a kormánypárti és az ellenzéki szavazópolgárok legégetőbb kérdéseit. Részletek a videóban! Ezennel kihívom Orbán Viktort, hogy vesse magát alá ő is a poligráfos vizsgálatnak! Elvégre bátor, szókimondó, és beleállós embernek tartja magát, úgyhogy itt a bizonyítási lehetőség! #poligráfchallenge

Hogy egy harmincas évei elején járó fiatalember apja korabeli férfiakat provokál, tényleg kényszeres viselkedésre utal, ilyen volt az is, amikor Budai Gyulát és Németh Szilárdot hívta ki egy szigetkörre. Mondjuk én akkor sem értettem, miért nem szkanderben vagy birkózásban kívánta fitogtatni erejét, aztán persze rájöttem, hogy a gyalogkakukkot is megszégyenítő futás az egyetlen, ami maradéktalanul illik Trendibandi karakteréhez. Az igazmondás poligráfos vizsgálata azonban Fegyőr előadásában még a szigetkörös challenge-nél is gagyibbra sikeredett, már ha akad olyan, aki komolyan veszi, ideértve akár a Harry Potteren szocializálódott szavazóbázisát is.

A vizsgálatot egy több mint 20 éves poligráfos gyakorlattal rendelkező profi hazugságvizsgáló szakember végezte

– tájékoztat a videó elején átfutó szöveg, amely háromszoros nyomatékkal (húszéves gyakorlat, profi, szakember) sulykolja a nézőbe – a hülyéjébe –, mekkora raj volt ez a szaki, ám sajnálatos módon a nevét nem árulja el. Az titok.

Aztán maguk a kérdések is további kérdéseket vetnek föl, itt van mindjárt az első:

Kapott-e Ön valaha bármilyen anyagi támogatást Soros Györgytől vagy valamelyik szervezetétől?

Hát ki ne szeretné az ilyen személyre fazonírozott kérdéseket? Látom is lelki szemeimmel, amint Trendibandi Soros nappalijában Mai Tai koktélt szürcsölgetve előhúzza Hello Kittys bukszáját, amelybe Gyuri bácsi helyes kis csákó formára hajtogatott csekket csúsztat, egy „csak így tovább” vállveregetés kíséretében. Mert ez így szokás. Persze föltehették volna másként is a kérdést, például „van-e tudomása közvetlen vagy közvetett érdekszférájában olyan emberről vagy szervezetről, aki vagy amely Soros Györgytől kapott anyagi támogatást?”, de akkor talán  jelentkeztek volna a kognitív disszonanciával rendszerint együtt járó fiziológiai jelenségek, s a poligráf bezizzenhetett volna.

Egyébként Trendibandi és kommunikációs keretharcosai rá is játszanak arra a tudományos tévhitre, hogy a poligráfos hazugságvizsgálat önmagában bármit is ér, vagy bármit is bizonyít. Az igazságügyi szakértők ugyan használják az eredményeit, ahogy a Rorschach-tesztét is, azonban a teljes igazságügyi szakvélemény a pszichológia valamennyi mérőeszközével sem képes egyértelműen megállapítani, hazudott-e a delikvens. A hazugságnak nem létezik tudományosan elfogadott fiziológiai képlete, és nem csak azért, mert egyes fiziológiai jelenségek (vérnyomás, légzésszám) más érzelmeknél is ugyanúgy változnak, hanem azért is, mert némelyeknél egyáltalán nem jelentkeznek hazugság esetén.

Végül a mutatvány hitelességével kapcsolatban két további probléma is felvetődik: egyrészt a felvétel vágott; ennyi erővel bárki, még én is készíthetek olyan filmet, amelyen 50 másodperc alatt úszom le a száz métert. Másrészt pedig Fekete-Győr nyilvánvalóan ismerte a kérdéseket, márpedig a hazugságvizsgálat egyik alapvető kritériuma, hogy a kérdésfeltevés valós idejű legyen, a vizsgálat alanya akkor és ott hallja először.

Mindenesetre nehéz eldönteni, hogy a Momentum elnökének viselkedésében az-e a zavaróbb, hogy hazugsággal kívánja igazolni feddhetetlenségét, vagy az, hogy állításai rendre logikai zsákutcába torkollnak – lásd jogállamiság versus felcsúti per, vagy elszámoltatás versus Gyurcsány ölelése.

Amondó vagyok azonban, hogy ezek a performanszok csak kezdőlépések, s a választásokig szemtanúi lehetünk cifrább mutatványoknak is. Kristálygömböm ugyan nincs, de egy tűzkarikás ugrást – szigorúan felvételről – én azért kinézek még a srácból.

Bár jobban örülnék, ha a poligráf után a Pentothal (igazságszérum – szerk.) következne; valami azt súgja, jobban szórakoznánk.

Címlapkép: HPGY