Egyetlen módon lehet megállítani a vírust, ez pedig az oltás – jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök a közmédiának adott exkluzív interjúban. A miniszterelnök hangsúlyozta: most minden erőt az oltásra kell összpontosítani. Arról is beszélt, hogy már 3 760 000-en regisztráltak az oltásra. Hozzátette, várhatóan húsvét után meglesz a két és fél millió beoltott, ami lehetővé teszi, hogy elinduljon a lépcsőzetes újranyitás.

Lépcsőzetesen újranyitni az országot

Arra a kérdésre, hogy miért 2,5 milliónál húzták meg azt a határt, amikor az újranyitásról lehet beszélni, Orbán Viktor elmondta, hogy nem szabad addig újranyitni az országot, amíg a 65 év felettiek nem kapták meg az oltást. „Ez erkölcsi kötelességünk.”

A kormányfő arra kért mindenkit, hogy tartsa be szabályokat, a távolságtartás és a maszkviselés szabályait. A mostani brit vírusmutáns sokkal agresszívabb, mint a korábbi.

Tömeges a fertőzés

„Tömeges a fertőzés és ezt már bizony a zárások és a korlátozások csak lassítani tudják. Megállítani már nem. Tavasszal elég volt korlátozásokat bevezetni, de ez nem olyan vírus. Itt most, csak lassítani tudunk, ha korlátozunk” – fogalmazott.

Egyetlen orvosság van, amivel lassítani vagy megölni tudjuk a vírust, ez pedig az oltás, ezért most minden erőnket az oltásra kell összpontosítani.

A kormányfő elmondta, hogy sokunknak van komoly vesztesége, ami mindannyiunkat megvisel. Amikor megfékeztük a járványt, akkor nem csak gazdaságilag kell újraindítani az országot, hanem a közösségi életet is újra kell indítani.

„Mindenki elvesztette a derűt, jókedvet, talán a boldogságot is” – mondta Orbán Viktor.

A vírus nem csak az emberéletben tesz kár, hanem tönkreteszi a munkahelyeket és megtámadja a gazdaságot. A boltok, üzemek, hotelek újranyitása nem megy egyik napról a másikra, ezért fontos hogy az emberek tudják, mire számíthatnak. A szülőknek is tudniuk kell, mikortól kell vinni iskolába, óvodába a gyereket.

„Nekünk egyszerre kell védekezni és oltani és segíteni az embereknek, hogy megtervezhessék személyes életük újranyitását” – fogalmazott.

Ne hallgassanak az oltásellenes politikusokra

Az átoltottság Magyarországon a 12 százalékos, uniós átlag feletti, jelenleg 20 százalékon áll – hangzott el az adásban.

Minél gyorsabban oltunk, annál hamarabb csökken a megbetegedések és az elhunytak száma. Ezért fontos, hogy ne üljünk fel az oltásellenes hangoknak. Az oltás ellen agitálni, több mint hiba, inkább bűn.

Aki azért nem oltatja be magát, mert hallgatott az oltásellenes politikusokra vagy áldoktorokra, az könnyen meghalhat. A felelősség azoké, akik az oltás ellen beszéltek. Súlyos felelőtlenség, ha valaki lebeszél másokat az oltásról – mondta.

A teljes cikk ITT olvasható.