Hosszan lehetne sorolni, mi mindennel provokálja a normalitást féltő, a magyar hagyományokat tisztelő embereket a moslékkoalíció majd minden pártja. A legutóbbi bicskanyitogató „performansz” – ismét – Ferencváros polgármesterének előre megfontolt műve, amely már novemberben nagy port kavart.

Akkor derült ki, hogy Baranyi Krisztina a BLM-mozgalomnak fog szobrot állítani a IX. kerületben. A polgármester magyarázata szerint a szobor egy „köztéri emlékműszobor parafrázis, amely jelenleg is aktuális társadalmi és politikai kérdéseket érint, hoz játékba, mint a Black Lives Matter, vagy az LMBTQ-val kapcsolatos társadalomban élő előítéletek.”

Hogy hazánknak egészen pontosan mi köze is van a BLM-mozgalom tevékenységéhez, azt nem sajnos nem fejtette ki.

Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter decemberben úgy fogalmazott, hogy a Black Lives Matter az Egyesült Államokban alapvetően egy rasszista mozgalom, amely nem ismeri el egyenjogúaknak a színesbőrűeket és a nem színesbőrűeket,

ezért nem az a rasszista, aki a BLM-mozgalomnak állítandó szobrot ellenzi, hanem az, aki szobrot állít.

Hogy mennyire a provokáció volt a célja az akciónak, mi sem mutatja jobban, mint hogy Szalay Péter, a szobor alkotója már előre nyilatkozott a Euronewsnak:

Számítok rá, hogy baltával verik szét. Én hőre lágyuló műanyagból nyomtatok darabokat, amikor készítem, aztán azokat összelegózom, és a szobor felállítása után megvárom majd, hogy mi fog történni. Ha megrongálják, akkor a sérült darab utólag is pótolható. De ennél érdekesebb, hogy az is dokumentálható, ahogy ezt az installációt esetleg ledöntik, szétverik. Remélem lesz ott térfigyelő kamera, aminek a felvétele használható, de lehet, hogy érdemes előre gondoskodni arról, hogy legyen megfelelő minőségű képrögzítés. A szobor ledöntéséről készülő felvétel a mű mellé kerülne, utóéletet adva az installációnak.

Igen, pontosan ez volt a provokáció célja és ne lepődjünk meg, ha holnaptól arról ír a liberális sajtó, hogy mi vagyunk a rasszisták és gender-ellenesek.

A szivárványos szobor felavatását Húsvét előttre tervezték, ami önmagában ismét egy provokáció. Tegnap a Mi Hazánk Mozgalom szervezett tiltakozó akciót, amelynek keretében egy keresztet állítottak a közterületre, Toroczkai László pedig úgy nyilatkozott, hogy a szobor „európai, fehér, heteroszexuális és keresztényellenes szimbólum”.

Ennek megfelelően előbb fából készült palánkokkal takarták le a szobrot, a palánk tetejére fa-kereszteket helyzetek, majd azok oldalára „Fosztogatással a gyűlölet ellen?”, „A feketéknek sem tetszne a szivárvány”  és „Világszerte tapasztalható a fehérellenes uszítás” – szövegezésű plakátokat ragasztottak.

Közben több rendőrautó érkezett a helyszínre, és a rendőrök megakadályozták azt, hogy bárki is ledöntse a szobrot.

Egyelőre.

Címlapkép: vadhajtasok.hu