Mi leszünk a kereszténydemokraták hangja – mondta Orbán Viktor miniszterelnök tegnap, annak kapcsán, hogy Budapesten találkozott és egy lehetséges új EU parlamenti frakcióról egyeztetett Matteo Salvinivel, az olasz jobboldali kormánypárt, a Liga vezetőjével és Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnökkel.

A mai olasz lapok pártállástól függően kommentálták a tegnapi eseményt.
A jobbközép Il Foglio azt írta, hogy Salvininek ez az első lépése amellyel távolodik Mario Draghi miniszterelnöktől. Idézi az 5 Csillag mozgalom képviselőjét Segio Battelli-t aki szerint Salvini most olyanokkal szövetkezik, akik akadályozzák az ország helyreállítását.
(Megj.: Battelli feltehetően arra gondol, hogy a magyarokkal és a lengyelekkel való barátkozás még sokba fog kerülni Olaszországnak, mert teljesen ki van szolgáltatva az Uniótól érkező pénzügyi támogatásoknak – a szerk.).

Enrico Letta, aki március óta a Demokrata Párt (PD) főtitkára, egykori miniszterelnök, és aki egyébként a Fiatal Európai Kereszténydemokraták elnöke volt 1991-tól 1995-ig, úgy fogalmazott, hogy „Az európaiság a politikai konfrontáció terepévé vált.”

A konzervatív Il Tempo azt hangsúlyozta, hogy a Magyarországgal és Olaszországgal közösen létrehozott platform prioritásai között szerepel a transzatlanti együttműködés és az európai integráció. Ez utóbbi azonban nem valósulhat meg a szuverenitás, a család, a kereszténység feláldozásával. Idézte a magyar miniszterelnököt, aki szerint Salvinit hősnek kell tekinteni, mert miniszterként képes volt megállítani a bevándorlást.

A baloldali La Repubblica arra hivatkozott, hogy az Unióban létrejövő új frakció nem csupán a EPP-vel kerülhet szembe, hanem a konzervatívokkal is.  A Liga jelenleg a 2019-ben alakult Identitás és Demokrácia pártcsalád tagja, amelyhez többek között a Marine Le Pen vezette Nemzeti Tömörülés (RN) is tartozik. Ugyanakkor – úgy tűnik, hogy a Giorgia Meloni vezette Olasz Testvérek (FdI) is készek az együttműködésre, mely a 2009-ben született Európai Konzervatívok és Reformerek (ECR) képviselőcsoporthoz tartozik. Az ECR elnökévé tavaly szeptemberben éppen Giorgia Melonit választották meg, és ennek a pártcsoportnak a tagja a lengyel Jog és Igazságosság (PiS) is. A lap leszögezi, hogy, bármi is fog történni, a “kritikus erők” és a brüsszeli főáram közötti párbeszéd mindig egy pozitív dolog, azaz majd az Uniónak a hasznára válhat..

A magát függetlennek tartó online hírmagazin a Linkiesta úgy véli, hogy a budapesti találkozón résztvevő politikusok egy ellensúlyt szeretnének létrehozni, a mai, döntően baloldali dominanciával szemben. A megbeszélésen a felek kerülték a kényes és megosztó politikai témákat, mint például az Oroszországhoz fűződő érdekeket. A cikk írója szerint a további találkozókon – májusban Varsóban, majd Rómában – az is kiderülhet, hogy a lengyel PiS benne marad-e az ECR-ben. Ugyanez a kérdés vonatkozik a spanyol VOX-ra is amellyel erősödhetne a hármak elképzelt frakciója, de gyöngülhetne az ECR.