Wittner Mária is szerepel Rod Dreher új, a lappangó baloldali PC-diktatúráról szóló könyvében, melyben a kommunizmusnak ellenálló közép-európai személyiségek elmondása alapján vázolja fel, hogyan lehet hazugságok nélkül élni a politikai korrektség puha totalitarizmusában.

Kommunista diktatúra Amerikában? Ugyan már! Az lehetetlen! Mégis valami ilyesmi veszélyére figyelmeztet Rod Dreher konzervatív publicista új könyve, a Live Not By Lies – A Manual for Christian Dissidents (Ne élj hazugságban – Útmutató keresztény disszidenseknek).

Persze Dreher nem egy klasszikus diktatúra kiépülésétől tart, és nem is a klasszikus kommunizmustól fél. Hanem a szélsőbaloldal puha, láthatatlan, politikailag korrekt diktatúrájától, melynek kiépítői a társadalmi igazságosság bajnokai, ideológiája pedig az SJW-ideológia, a woke-izmus, a kritikai elméletek. Ez a fajta véleménydiktatúra ugyanis egyre sűrűbbre szövi hálóját a közéletben, a közbeszédben és az egész amerikai társadalomban.

Rod Drehernek egy cseh orvosismerőse mesélte még 2015-ben, hogy a kommunista Csehszlovákiából disszidált édesanyja arra panaszkodik, hogy Amerikában egyre inkább olyan dolgokat tapasztal, amelyek olyanok, mint a kommunizmus előszele.

Példaként említett egy indianai pizzériát, aminek protestáns keresztény tulajdonosa nem hajlandó ételt szállítani  azonos nemű párok egybekelésére. A pizzériát számos fenyegetés érte emiatt, a Twitteren pedig valaki arra szólított fel, hogy gyújtsák fel a helyet. A pizzériát üzemeltető család elköltözött.

Ezután Rod Dreher számos közép-európai emigránst és ellenállót keresett fel mind Amerikában, mind hazájukban. Köztük magyarokat is – egyikük Wittner Mária.

„Vajon ők is azt gondolják, hogy az amerikai élet valamiféle puha totalitarianizmus felé halad? Mindannyian azt mondták, hogy igen – gyakran nyomatékosan” – írja Dreher.

Miben áll mindez? „Az utópikus progresszívek folyamatosan változtatják a gondolatok, a szólás és a viselkedés elfogadott szabályait.” És az ettől való eltérés megtorlása , az új tabuk megszegése „szélsőséges lehet, beleértve a megélhetésed elvesztését és a reputációd tönkretételét örökre”. Az emberek „örökre páriák lesznek, ha politikailag inkorrekt véleményüknek adnak hangot”. A sokszínűség, befogadás és egyenlőség és más egalitárius jelszavak álruhájában „a baloldal hatásos mechanizmusokat hoz létre, amelyekkel kontrollálhatja a tudatot, a diskurzust, és az egyet nem értőket gonoszként tolhatja a partszélre”.

Wittner Mária, aki halálra volt ítélve 1956 után, és számos rabtársát kivégezték, azt mondja Rod Drehernek: megmondta a börtönőrnek, hogy hazudik. A bíró megkérdezte tőle: miért mondja, hogy a börtönőr hazudik? Wittner Mária azt felelte: „Mert fontos, hogy világosan beszéljünk.” A magyar hős következtetése az: „Végső soron azok, akik félnek, rosszabbul járnak, mint a bátrak.”

A teljes cikk elolvasható: mandiner.hu