A Székelyhon számolt be arról, hogy húsvétvasárnap reggel rendhagyó módon, a járványügyi szabályokhoz igazodva tartották meg Csíkszeredában a Kárpát-medence legnagyobb hagyományos ételszentelését. A több ezer hívő ezúttal nemcsak a Szabadság térre és közvetlen környezetére tömörült, hanem kevesebb sorban, egymástól távolságot tartva gyűltek össze a téren, a promenádon, a Temesvári sugárúton és a Kossuth Lajos utcában, a kosarakban hozott szentelni való eledelt maguk elé helyezve.

A Kárpát-medence legnagyobb ilyen jellegű eseményét egy év kényszerű kihagyást követően szervezhették meg vasárnap. Tamás József nyugalmazott püspök az összegyűlt sokaság előtt azért adott hálát, hogy régi keresztény szokás szerint ismét megáldhatják az eledeleket.

Szenteljük meg húsvét reggelén az eledeleket, hogy mi is a megszentelt eledeleket fogyasztva a feltámadt Úrjézus Krisztussal találkozzunk, és az ő tanúi legyünk – mondta a püspök. Emlékeztetett, a több mint egy éve tartó megszorítások, korlátozások miatt nagyon rászorulunk Jézus bátorítására, hogy keresztként magunkra véve a megpróbáltatásokat, nyomdokain járva haladjunk a feltámadás magaslatára. Adja a feltámadt Úr, hogy mielőbb véget érjen mindez, és eljöjjön mindannyiunk számára a szabadulás ideje – fohászkodott.

Ezt követően a téren és a környező utcákban kialakított sorok között vonult el a papság a ministránsokkal, és meghintették szenteltvízzel a kosarakat. Az áldás után a húsvétvasárnapi egyházi esemény a magyar és székely himnuszok eléneklésével zárult.

A bővebb képes beszámolót itt találhatják

Fotó: Veres Nándor