Így köszöntik egymást a katolikus hívek húsvétkor, hiszen a keresztények legnagyobb ünnepe Krisztus feltámadása, amely ma van. Éppen ezért a húsvét ünnepe nem egy, hanem nyolc napon keresztül tart, a húsvéti időszak pedig egészen pünkösdig, vagyis ötven napon keresztül ünneplik Jézus feltámadását.

Húsvétvasárnap délelőtt ünnepi szentmisét tartanak, bár a járvány miatt, ahogy tavaly, úgy idén is hívek nélkül, vagy csak nagyon kevés ember részvételével zajlik a szertartás. Sok hagyomány fűződik húsvétvasárnaphoz is, ilyen például az ételszentelés hagyománya, amelyet még sok helyen tartanak.

A régi szokás szerint, a délelőtti misére letakart kosárral mentek a hívők, melyben bárányhús, kalács, tojás, sonka és bor volt. A húsvéti bárány Jézus áldozatát, a bor Krisztus vérét jelképezi. A tojás pedig az újjászületés jelképe. Az egészben főtt tojás ugyanakkor a családi összetartást is jelképezi. A magyar néphagyomány szerint a családtagoknak együtt kellett elfogyasztaniuk a húsvéti tojásokat, hogy ha valamikor eltévednének az életben, mindig eszükbe jusson, hogy kivel fogyasztották el a húsvéti ételeket, és mindig hazataláljanak.