A beoltottak száma hamarosan elérheti a két és fél milliót Magyarországon, amely lehetővé teszi, hogy lassan és fokozatosan visszatérjen az élet a régi kerékvágásba. Mutatjuk, hogy pontosan milyen szabályok változnak az újranyitás első ütemének következtében.

Az alábbi szabályok változnak, ha meglesz a 2,5 millió beoltott:

A kijárási tilalom az este 10 óra és reggel 5 óra közötti időszakra módosul.

Az üzletek reggel 5 óra és este 9:30 között lehetnek nyitva.

Az üzletek, köztük a március 8. óta zárva tartó üzletek újfajta, négyzetméter alapú szabályok mentén ugyan, de nyitva lehetnek. Átlagosan 10 négyzetméterenként egy vásárló lehet az üzletben az új szabályozás szerint.

A szolgáltatásokkal kapcsolatos ideiglenes védelmi intézkedések megszűnnek, így kinyithatnak a fodrászok, kozmetikák és más szolgáltatók.

A vendéglátó üzletek ugyanakkor továbbra sem nyithatnak ki normál üzemben, csak az ott dolgozók tartózkodhatnak ezekben az egységekben. Csak az elvitelre alkalmas ételek kiadása és szállítása érdekében, az ehhez szükséges időtartamig mehetnek be az éttermekbe a vendégek.

A szállodák továbbra sem fogadhatnak vendégeket.

Az enyhítésekről szóló rendeletek már korábban megjelentek, elég időt adva a cégeknek a felkészülésre.

A pedagógusok oltását követően, az iskolák és óvodák április 19-én indulnak újra.

Az április 13-án záruló héten a beoltottak száma elérheti a hárommilliót, majd egy héttel később a 3,5 milliót. Ezt követően újabb lazítások jöhetnek, de erről majd a soron következő pénteki interjúban számol be a kormányfő – hangzott el a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország című műsorában.

A miniszterelnök elmondta, hogy két-három hét, amíg elérjük azt a pontot, hogy az oltások kifejtik hatásukat a fertőzöttségi és halálozási adatokban.

szerző: hirado.hu

Címlapkép: Illusztráció – MTI/Koszticsák Szilárd