Normális esetben a magyar főváros polgármesterének örülnie kellene, hogy Budapest egy újabb egyetemmel bővül, ráadásul úgy, hogy ez neki (mármint a fővárosnak) egyetlen forintjába sem kerül.

Ehelyett Facebook posztjában ezt írja:

„Több ezer magyar diák számára megfizethető lakhatás Budapesten vagy a kínai politikai, titkosszolgálati befolyásszerzés támogatása a magyar adófizetők pénzén?”

Pedig nem is akármilyen egyetemről van szó. A sanghaji Fudan, amelyet még 1905-ben alapítottak, jelenleg a világ 34. legjobb felsőoktatási intézménye. Amint azt tavaly ősszel Horváth Levente, az MNB elnöki főtanácsadója elmondta, körülbelül 5-6 ezer hallgatója és 500 oktatója lesz. A tervek szerint 2024-tól a világ különböző elit egyetemeiről is ide vonzanak neves tudósokat, professzorokat, akik a többi hazai egyetemre is „átoktatnak”, ezzel segítve a magyar intézményeket abban, hogy minél jobban szerepelhessenek a nemzetközi porondon.

Arról nem is beszélve, hogy a rengeteg kínai hallgató majd villámgyorsan hazaviszi Budapest hírét és – ha minden jól megy – a következő évtizedben inkább az lesz a kérdés, hogy hova is szállásoljunk el azt a temérdek kínai turistát, akik az itt tanulók rokonaiként, barátaiként eljönnek, majd hazaviszik Magyarország hírét..

De ezek a szempontok egyáltalán nem érdeklik Karácsonyt. A mai Facebook posztjában kikelt a Fundan ellen, és ezt írta: „elvi, valamint nagyon is praktikus okokból erősen ellenezzük, hogy több száz milliárd forintos hitelből fallal körülvett kínai egyetem épüljön.”

Hogy honnan veszi ezt a „fallal körülvett” kifejezést, fogalmunk nincs. Az egyetemre szabad bejárása lesz a magyar diákoknak is, másrészt egyelőre még nincsenek róla tervrajzok, csak az tudható, hogy az idén maximum 821.492 millió forintos állami támogatást kap az államtól, amely összeg már szerepel is a költségvetésben.

Az ITM dokumentumai szerint a magyar állam kicsit több, mint 100 milliárd forintot biztosítana közvetlenül, míg a maradék több mint 450 milliárdot Kína hitelezné mégpedig kedvező feltételekkel. Ez 10-15 éves futamidőt és 1,9 százalékos euró-kamatot jelentene. Ez egyelőre egy előzetes, még nem végleges ajánlat. Érdekes, hogy Karácsonyt mennyire zavarja ez a hitel, szemben azzal, amikor tavaly év végén már arra is felkészült, hogy Európai Fejlesztési Banktól (EBRD) hitelt vegyen fel 50 új trolibuszra és 50 új villamosra.

Karácsony azzal hergeli posztjának olvasóit, hogy a kínai egyetem miatt el fog maradni a kormány és főváros által már aláírt beruházás, a 8-12.000 egyetemi hallgató számára kollégiumi elhelyezést és a szükséges infrastruktúrát biztosító Budapest Diákváros. Ezt vajon honnan veszi?

Pontosan ezt írta ma az ellenzék vezérlapja is (444.hu): „A Fudan épületei ezen kívül elveszik a helyet a sokezer magyar diáknak tervezett, modern kollégiumi és közösségi tereket ígérő Budapest Diákváros projekt elől is.”

A kínai és a magyar diákok mesterséges szembeállítása már több ellenzéki párt és honlap témája volt. Brenner Koloman Jobbikos képviselő egy márciusi sajtótájékoztatón úgy fogalmazott: „szintet lépett a Fidesz tudás- és értelmiségellenes politikája azzal, hogy a hazai felsőoktatásra szabadítanak egy kiemelt támogatottságú kínai egyetemet.” Az ellen is tiltakozott, hogy a Kínai Kommunista Párt által direktben irányított egyetem kezdje meg működését Magyarországon.”

Arról nem is beszélve, hogy lépten-nyomon ismét előjön a régi sérelem: a kormány támogatja a kínai egyetemet, bezzeg a CEU-t elzavarta Magyarországról. Ami persze hazugság, mert már mindenki tudja, hogy az egyetem Budapesten maradt, csak az amerikai diplomát adó képzéseit vitték el Bécsbe. Most azonban az ellenzéknek ismét jól jön felmelegíteni a káposztát. Csakhogy az a káposzta már rég megromlott és büdös.

Fotó:  Miniszterelnöki Sajtóiroda