A Parlament épületét bemutató virtuális sétákat indít a járvány idején az Országgyűlés Hivatala, olvasható a Magyar Hírlapban. A vezetés a Zoom felületén történik. A regisztráció után – jelenleg április közepéig lehet időpontot foglalni – a csatlakozáshoz szükséges linket és a további információkat a virtuális látogatás előtt egy nappal, e-mailben küldik meg.

A séta természetesen a Kossuth térről indul, ismertetve az építés történetét olyan érdekességeket is közölve, hogy az eklektikus épületen átlagosan napi ezer ember dolgozott, amíg elkészült. A csodálatos üvegablakokat Róth Miksa műhelyében alkották, a mennyezetet Lotz Károly freskói díszítik.

Megtudhatjuk azt is, hogy az épület belső megújítására negyven kilogramm 22-23 karátos aranyat, aranyfüstöt használtak fel, amit mókusszőr ecsettel vittek fel a megfelelő helyekre. A kupolateremben egy egy tonnás csillár ontja a fényt kétszázöt égőjével. Ezt a csillárt azonban csak ünnepélyes alkalomkor kapcsolják fel, mert az erős fény árt a Szent Koronának.

A virtuális séta során többek között az is kiderül, hogy itt működött az országban az egyik első elektromos világításrendszer, a fűtést pedig a padlórácsokból érkező meleg levegő biztosítja. Kezdetben a hűtést is a fűtőrendszer csöveivel és jégtömbökkel oldották meg.

A Parlamenti virtuális séta tudnivalóiról és sok érdekességről itt olvashatnak.