Tíz éve annak, hogy először jelent meg a Felvidéki Magyarok című elektronikus folyóirat. Idei első száma ma jelentkezett. Az eltelt tíz év alatt is gyakorlatilag az elmúlt 100 év történései formálják a felvidéki magyarok életét. Esterházy János ma is erőt adó példa, ugyanakkor Eduard Beneš gaztetteinek máig fájó sebei vannak…

2011. április 8-án ezekkel a szavakkal ajánlotta a szerkesztő a folyóiratot: „Arra keressük a választ, hol tartunk mi, szlovákiai magyarok közösségként a XXI. század első évtizedének végén. Van-e esélyünk a megmaradásra? Objektív adatokat biztosan szolgáltat majd rólunk a statisztikai hivatal ősszel és az elkövetkező egy-két évben, de a népszámlálás során összegyűlő számok és adatok maguk nem sokat árulnak el arról, ami egy népcsoport megtartó ereje, vagy éppen szétszóratásának oka.”

Ma már a következő népszámlálás derekán vagyunk, de a megmaradásunkra vonatkozó útkeresés továbbra is időszerű. – írja a mai számban a szerkesztőség. – Azaz, annyival már többet tudunk, hogy valójában gondjaink megoldásában Brüsszelre sem számíthatunk, az Európai Bizottság durván lesöpörte az asztaláról az őshonos kisebbségek jogaiért indított európai polgári kezdeményezést. A szerkesztési alapelv egyértelmű: ha nem történik semmilyen rendkívüli közéleti vagy társadalmi cselekmény, akkor az előző lapszám megjelenése óta eltelt időszak felvidéki történéseiről adunk számot, amelyhez a Felvidék.ma hírportál időtálló cikkei jelentik a forrást. Így tehát közvetve a Felvidék.ma szerkesztősége a Felvidéki Magyarok szerkesztősége is.

Munkájuk továbbra is az egyik legfőbb forrást jelenti a felvidéki magyarság sorsát illetően az anyaországban is!

Forrás: felvidek.ma