A koronavírus-járványt kizárólag oltással lehet legyőzni, ezért bármelyik vakcinát is kínálják fel, azt az embereknek el kell fogadniuk – mondta Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora, Áder János köztársasági elnök Kék Bolygó című podcastjában nyilatkozva.

Merkely Béla hangsúlyozta, számos olyan tragédiáról hallott, ahol valaki várt egy vágyott vakcinára, majd elkapta a vírust, és szörnyű vége lett a történetnek.

Kiemelte, hogy az első oltásnak van a legnagyobb szerepe a megbetegedéssel szemben. Az első oltás után ugyanis nagyjából két héttel alakul ki az immunitás, és lesz gyakorlatilag közel 100 százalékos a biztonság a súlyos megbetegedéssel szemben. A második oltás ezt követően egyfajta sokszorosító hatással rendelkezik, ami megnöveli a szervezetben az ellenanyagok számát.

A Semmelweis Egyetem rektora fontosnak nevezte, hogy a fertőzésen átesettek ellenanyagszintje alacsonyabb, mint a beoltottaké, ugyanakkor a vírust korábban bizonyítottan elkapók esetében nincs szükség második oltásra.

Szólt arról is, a két oltással rendelkezők megfertőződésekor legfeljebb egy enyhe náthához hasonló tünetek jelentkezhetnek, de olyanról még nem hallott, hogy a körükben súlyos megbetegedés történt volna.

Merkely Béla aláhúzta, ahhoz, hogy a járvány tartósan alacsony számokat mutasson Magyarországon, nagyjából ötmillió állampolgárt kell beoltani, de reméli, hogy ennél többen igénylik majd a vakcinát, ami elég lehet ahhoz, hogy nyugodt nyarunk legyen és a járvány ne térjen vissza szeptemberben.

Hangsúlyozta, a brit variánst csak oltással lehet elkerülni, ugyanis olyan nagy a fertőzőképessége, hogy csak idő kérdése, mikor fertőzi át a teljes populációt. Tehát téved az, aki úgy gondolja, a saját beoltása nélkül kialakul a nyájimmunitás – tette hozzá.

Kiemelte, a harmadik hullámot okozó brit variáns nemcsak hatékonyabban fertőz, hanem súlyosabb eseteket is okoz és nem kíméli a fiatalokat sem. Amíg a vad, azaz vuhani vírus esetében minden ember további átlagosan 2,7 embert fertőzött meg, addig brit mutánsnál ez a szám közel 4, emellett jelentős számú 30-60 év közötti fertőzött kerül miatta intenzív
osztályra.

A Semmelweis Egyetem rektora szerint – a hivatalosan nem igazolt esetekkel együtt – 2-4,9 millió között lehet Magyarországon a megfertőződtek száma.

A beszélgetést vezető Áder János hangsúlyozta, nem lehetünk elég hálásak azért az ember feletti erőfeszítésért, amelyet az egészségügyben dolgozók nyújtottak a járvány alatt. Hozzátette, a lakosság azzal tud a legtöbbet segíteni nekik, ha beadatják az oltást.

A köztársasági elnök többször hangsúlyozta az oltásra szóló regisztráció fontosságát. „Nem bújhatunk el a vírus elől, de az oltással nyerhetünk ellene!” – jelentette ki az államfő, aki a Merkely Béla által elmondottakat úgy összegezte: regisztrálni, regisztrálni, regisztrálni, és utána pedig elfogadni a felkínált oltásokat.

Forrás: MTI