Hat nagy területen jelennek meg nyílt pályázati kiírások a külhoni magyarság támogatására, a 2021, a nemzeti újrakezdés éve részeként induló Nemzeti Újrakezdés Program I. keretében.  Ennek részleteiről Potápi Árpád János a  Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára tájékoztatta a sajtót, általa a Kárpát-medencei illetve a diaszpóra társadalmi, civil, egyházi és ifjúsági szervezeteit.

Potápi Árpád János megemlítette, hogy 2011 óta többezer  pályázat érkezik évről évre a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkárságához. Elmondható, hogy kevés olyan magyarok által lakott település van a Kárpát-medencében, amelyet a magyar kormány valamilyen tekintetben ne támogatott volna, akár az önkormányzatokat, akár a területén működő oktatási, egyházi vagy civil szervezeteket.

Az idei évben a támogatásokat két részre bontották. Az év első felében a fejlesztések, felújítások segítése a cél, míg az év második felében a programoké. Ebben az évben minden hónap kapott egy központi témát: január volt a sport, február a gyermekegészség, március a közösség, április pedig a tanulás hónapja. Remélhető, hogy az oltások felvételével megszűnik a járvány, és rá lehet térni a programokra is.

Az első pályázati felhívás április 15-én jelenik meg, erre másfél milliárd forintot tudnak fordítani, ezen belül az egyes szervezetek háromszázezertől ötmillió forintig pályázhatnak vissza nem térítendő támogatásra.

Fontos tudni, hogy május 14-én 12.00 óráig (közép-európai idő szerint) lehet benyújtani a pályázatokat. A megvalósítási időszak január 1. és december 31. között lesz. A feltételek, részletek a Külhoni Magyarok illetve a BGA Zrt. honlapján olvashatók.