Vásárhelyi Máriában – hölgyeké az elsőbbség –, Bauer Tamásban és Vágó Istvánban nem csupán az a közös, hogy a Gyurcsány-párt elkötelezett hívei, hanem az is, hogy főnökük nagy hátraarcával ellentétben továbbra is terjesztik az oltásellenes bűbájt. Egyelőre. Lehet fogadásokat kötni, meddig, s arra is, hogyan magyarázzák majd, amikor valóság nagybácsi nyilvánosan is rájuk rúgja az ajtót.

Mielőtt azonban a Fletó-fanok releváns gondolatait elemeznénk, érdemes egy pillanatra megállni és eltöprengeni azon, vajon mi okozta az ellenzék kommunikációs, és csakis kommunikációs szinten bekövetkezett pálfordulását az oltási program ügyében? Mi az oka annak, hogy a tavaly ősz óta folytatott, oltásellenes kampányuk egy hirtelen hátraarccal oltáspártiba fordult? Nézzük csak, akkor hogyan is nyilvánult meg a DK! (És persze alvállalkozóik – az MSZP, LMP, Momentum, és jaj, ki ne felejtsem, a Jobbik, akik nyilatkozatait Szánthó Miklós tette közzé egy, a Magyar Nemzetben megjelent cikkében.)

„Nem bizonyított az orosz koronavírus-vakcina hatékonysága. Figyelmeztetjük a kormányt: ne akarjanak emberkísérletet végezni!” (Barkóczi Balázs, a DK szóvivője, 2020. november 19.)

„A DK az Európai Bizottsághoz fordul, hogy akadályozzák meg, hogy a magyar kormány a magyarokon kísérletezzen az orosz vakcinával.” (Rónai Sándor, a DK EP-képviselője, 2020. november 21.)

„Orbánék ne a magyar embereken kísérletezzenek! Nem a hatezer ampullányi orosz vakcinára!” (A DK Facebook-kampánya, 2020. december 29.)

„A kínai vakcinát be kell tiltani!” (A DK petíciója, 2021. január 28.)

Mégis, miért jutott el Ferenc testvér az emberkísérletnek nevezett oltásoktól és azok tiltásának követelésétől az „oltásellenes a dédnagymamátok térdkalácsa” kijelentésig?

A nagy hátraarc néhány nappal Penz András, azon DK-s képviselő halálát követően történt, aki előzőleg visszautasította a Sinopharm vakcina felvételét, ismerve azonban az ex-miniszterelnököt mégsem valószínű, hogy önmagában ez az esemény hatott a lelkére. Sokkal inkább a matek lehet az ok, s bár Gyurcsány köztudottan küzd a prímszámokkal, az összeadás és kivonás azért még megy neki; vagy ha neki nem is, a csatlósainak bizonyára.

Szóval számolgattak a fiúk-lányok és rájöttek, hogy nagyjából másfél, maximum két hónap múlva érkezik el az a lélektani és gyakorlati szempontból is meghatározó pillanat – ha úgy tetszik vízválasztó –, amikor több vakcina lesz az országban, mint ahány oltásra váró, oltást igénylő ember. És bizony onnantól kezdve az Isten se mossa le róluk a felelősséget, mert aki azt követően hal meg, hogy nem veszi fel a rendelkezésre álló gyógyszert, azaz a vakcinát, és netán belehal a koronavírus fertőzésbe, annak a halálát feketén-fehéren az ellenzék masszív agymosása okozza majd.

Így dőlt romba tehát a nagy terv, amelynek lényege az lett volna, hogy a halálkampányt jövő tavaszig elhúzva, a járványkezelésben mutatott inkompetencia vádját süssék rá az Orbán-kormányra. Cseles, nem?

Zárójel. Mostantól a „se Istent, se embert” közmondás szó szerint értendő rájuk. Zárójel bezárva.

És akkor nézzük, mit is mond a triumvirátus, amely tagjainak eddig valamiért még senki sem tette föl azt a kérdést, hogy: virológusnak tetszenek lenni?

Vágó kvízmester az ATV-ben azzal igyekezett árnyalni az oltásellenes képet, hogy ők mindössze a keleti vakcinák ellen léptek fel, ezt az érvet azonban csak akkor fogadhatnánk el, ha korlátlan mennyiségű keleti ÉS nyugati vakcina is rendelkezésre állt volna (állna) a magyar emberek számára. Csakhogy a brüsszelita inkompetencia következtében az unió elbénázta a vakcinabeszerzést, így aztán Európa úgy lemaradt az oltási versenyben, mint az a bizonyos borravaló. Ilyenformán pedig igenis valid az állítás, amely szerint az ellenzék – a DK-val az élen – oltásellenes, mivel a korlátozott mennyiségben elérhető nyugati vakcinákra igyekeznek rábeszélni az embereket, ezzel párhuzamosan pedig a keletiektől eltántorítani. Márpedig egy olyan versenyfutásba, ahol emberélet a tét, ez bizony nem fér bele. Külön érdekesség, hogy az Astra Zeneca vakcinával kapcsolatos, bizonytalanságra okot adó hírek Vágó ingerküszöbét már nem érték el; valószínűleg minden idejét leköti a keleti vakcinák elleni hergelés.

Szóval valid az állítás, amely szerint az ellenzék, a DK-val az élen oltásellenes, még akkor is, ha Bauer lemaradt egy lépéssel a főnöke mögött, amikor így fogalmazott:

Semmiképpen sem elfogadható azonban, hogy a Fidesz oltásellenességgel vádolja a DK-t és más ellenzéki politikusokat, amiért figyelmeztettek az európai gyógyszerhatóság jóváhagyása nélküli vakcinák alkalmazásának kockázatára. Továbbra sem értek egyet azokkal, akik fenntartás nélkül jó döntésnek tartják az Orbán-kormány orosz és kínai vakcinák alkalmazására irányuló döntését.

Figyelemreméltó elkötelezettség ez Bauer részéről, kár, hogy nem a józan ész beszél belőle, hanem a bolsevik attitűd – von Hause aus. A papa fénykorában hasonlóan fogalmazhatott, csak az európai gyógyszerhatóság helyett Szovjetuniót kellett volna írnia; volt kitől tanulni.

A gyűlöletkeltő és oltásellenes verseny győztese azonban mindenképpen Vásárhelyi Mária, aki így szólt a pórnéphez:

Csak az a probléma, hogy itt már tényleg emberéletekkel szórakoznak. Egyszerűen nem fogják fel, hogy amit művelnek az már leginkább az orosz rulettre emlékeztet; vagy megvéd valakit az oltás (kínai vakcinával – a szerk.) a fertőzéstől vagy pechje van és úgy járt. Dupla vagy semmi játék emberéletekkel.

Érdekes, hogy fel sem merül benne, mi történhet azokkal, akik visszautasítják a keleti vakcinát. Pedig ha valaki, a Coviddal ténylegesen orosz rulettet játszó Penz kolléga mesélhetne erről… ha élne.

Mindezek alapján olybá tűnik, Vásárhelyinek, Bauernek és Vágónak elfelejtettek szólni a pártközpontból, hogy a halálkampányt életkampányra cserélték; vagy bizonytalan időre elnapolták. Kár. Mert ezek maguktól az Úristennek sem akarják észrevenni, hogy a ló nem egyszerűen csak megdöglött alattuk, de már oszlásnak is indult. Innen érzem a szagát.