Összesen 15 ezer milliárd forintnyi forrás áll rendelkezésre az uniós helyreállítási alapból, valamint a közösségi költségvetésből; és alapvetően három terület – egészségügy, egyetemek, infrastruktúra – fejlesztésére fókuszál majd az ezeket a pénzeket koordináló, nemzeti program – hangsúlyozta a Figyelőnek adott interjújában Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter, aki ismertette: törekednek arra, hogy a nemzeti programmal kapcsolatos megállapodás mielőbb létrejöjjön Brüsszellel.

A kancelláriaminiszter kitért arra is: az úgynevezett társadalmi immunitás alapja, hogy a magyar társadalom 60-75 százaléka oltáshoz jusson. Ehhez pedig két feltétel teljesülése szükséges: vakcina és hajlandóság. Az előbbi cél eléréséért a kormány mindent megtett, ezért Magyarországon legkésőbb májusban minden 18 évesnél idősebb ember megkaphatja az első oltást.

Ami az oltási hajlandóságot illeti, eddig 8 millió nagykorú magyar állampolgárból több mint 4,1 millióan regisztráltak.

Az újraindítás folyamatos és fokozatos. Május végére, június elejére vissza tudunk térni a megszokott életünkhöz. Hozzátette: sehol sem tart az uniós oltási igazolás, a vakcinaútlevél ügye, tudniillik két hónapig is eltart Brüsszelben egy ilyen jellegű szabályozás elfogadása.

Kép: MTI