Tartalmas polgári havilap gazdagítja a hazai folyóiratpiacot. Az Iránytű vállaltan keresztény, konzervatív magazin, amely cáfolja a rossz vagy inkább rosszindulatú előítéletet, miszerint fenti jelzők szellemében kizárólag vértelen, kenetteljes, unalmas tartalmakat lehet szerkeszteni.

Az első lapszámban a főszerkesztő, Szendi Péter meglehetősen lényegre törően úgy fogalmazott köszöntőjében, hogy „egy 16 oldalas, színes, polgári, közéleti havilapot tart a kezében” az olvasó, s „egyelőre Balatonfűzfőn olvashatják az újságot, később, terveink szerint a kistérségben, amelyhez tizenegy település tartozik”.

A névválasztásról, céljukról a kiadó, Bárdi Farkas János bővebben vall: „az Iránytű és annak ideo-lógiája, a név választása tudatos, átgondolt, önmagában a kijelölt célok elérésében, fontos szerepet játszik a polgári értékeink közreadásában”.

Bárdi Farkas János a balatonfűzfői Báró Wesselényi Miklós Alapítványi Általános Iskola, Szakgimnázium és Alapfokú Művészeti Iskola egyik alapítója. Eddigi történetükről és céljaikról az alapító interjúban vall az Iránytű hasábjain.

„Nem titkolt célunk az iskola létrehozásával az volt, hogy a magyar hagyományőrzés, nemzetiségi tudat előtérbe kerüljön, ezzel megtartva az identitásunkat. Tizenhárom fővel kezdtük nyolc évvel ezelőtt a tanévet, amelyet harminchat fővel zártunk. A következő évet már 120 fővel indítottuk, jelenleg közel kétszáz tanulónk van.

Az adott lapszámok jegyzeteit nem kisebb közéleti személyiségek írják, mint például ifj. Lomnici Zoltán vagy Georg Spöttle. Mindketten a magyarságról, a magyarságtudatról fogalmaztak fontosat. Az alkotmányjogász úgy véli: „a magyar nyelv sajátosságai meghatározzák gondolkodásunkat, művelése, használata valódi kincs a birtokunkban.

Magyarnak lenni azonban több annál, mint a világ egyik legkülönlegesebb nyelvén érteni és megszólalni. Magyarnak lenni büszkeség, tartás és életfelfogás is. Azt jelenti, ragaszkodunk hazánkhoz, a hegyekhez, a síksághoz, a vizekhez, összes természeti kincsünkhöz. Ismerjük hazánk történelmi viszontagságait, tiszteljük Szent István király örökségét, honvédő őseinket, szabadságharcos hőseinket, akik vérüket adták a hazáért.”

Az igényes lap pompásan illeszkedik a Veszprém-Balaton 2023, Európa kulturális fővárosa szellemiségébe, amelynek szlogenje: Magyarország új kulturális-kreatív régiója.
Forrás: Magyar Nemzet.A teljes cikk itt olvasható