A Civil Akadémia rendhagyó, online beszélgetés-sorozatának következő részét április 19.-én nézhetik meg az érdeklődők.

Az organikusan magyar kulturális gondolkodás olyan személyiségeket választott ki az elmúlt több száz, ezer esztendőben, hogy bármerre is tekintsünk szét a széles Kárpát-medencében, mindenhol találunk nem egy, nem kettő követendő életmintát. Most fordítsuk tekintetünket Felvidékre.

Éppen 120 esztendeje született lengyel édesanyától, magyar édesapától a nemes lelkű és szent életutat bejáró gróf Esterházy János. Nehéz, mártír-örökség az övé, súlyos teherként nehezedik rá vállalt sorsa a XXI. század emberére és fiataljaira. Gubík László felvidéki magyar politikus, az Esterházy Akadémia igazgatója szinte elsőként vállalta a magyar állampolgárságot, tudva, ezzel elveszíti a szlovák állampolgárságát. Ám a példaadás szükséges és reménnyel tölt el bennünket. Amint Duray Miklós Kutyaszorítóban című könyvének újraolvasása is azt üzeni, hogy „hivatásunk magyar, küldetésünk európai”.

A Civil Akadémia egyik vendége éppen Duray Miklós a Szövetség a Közös Célokért (SZAKC) alapítója és tiszteletbeli elnöke lesz. Ugyancsak részt vesz az est programjában Gubík László a Szövetség a Közös Célokért és a Via Nova elnöke, az Esterházy Akadémia alapító igazgatója. Mivel éppen népszámlálás zajlik Felvidéken, egyáltalán nem mellékes, hányan vallják magukat magyar nemzetiségűnek. Erről is szó esik majd április 19.-én 17 óra 30 perctől a Polgárok Házában, ám mert a járvány még nem múlt el, ezúttal is online közvetítés keretében lehetnek nézői az eseménynek.

Az est vendégeitől olvasóink is kérdezhetnek, kérdéseiket április 16-ig az [email protected] email címre küldhetik.

A Civil Akadémia beszélgetését a https://www.youtube.com/watch?v=cItJiud7cek internetes címre kattintva nézhetik végig.