Észak-és Dél Komárom közösen készült Klapka György tábornok születésének 200. évfordulójára, ám a megálmodott rendezvénysorozat a tavaly tavasszal kirobbant járvány miatt csak részben tudott megvalósulni – mondta el tegnapi tájékoztatóján Keszegh Béla, Észak-Komárom polgármestere.

A felvidék.ma hírportál beszámolója szerint a szervezők abban bíznak, hogy idén – ha kisebb csoportokban, vagy korlátozott létszámú közönség előtt is, de megvalósulhatnak a Klapka 200 ünnepségsorozat rendezvényei.

Terveik szerint a nyári hónapokban a Monostori erőd falai között bemutatják a Magyarock Dalszínház Klapka című rockmusical-jét. Ugyanezen a helyszínen a két Komárom fúvószenekarai közösen lépnek fel, eljátszva a város himnuszát, a Klapka-indulót. 

A két város vezetése kiemelkedően fontosnak tartja Klapka György tábornok emlékezetét erősíteni, hangsúlyosan a fiatalok körében is. Ezért – az eredetileg tervezett nyilvános játszóházak helyett –, még a nyári szünet megkezdése előtt mindkét város magyar iskoláiban és óvodáiban az 1848/49-es szabadságharc eseményeihez kapcsolódó játékos vetélkedőkre és foglalkozásokra kerül majd sor.

A polgármester arra emlékeztetett, hogy Klapka György a két Komárom közös hőse, aki a komáromi vár kapitányaként hetekkel a világosi fegyverletétel után, kemény feltételekhez szabva adta át a várat az osztrák császári seregeknek.

Forrás: