A Déli Városkapu fejlesztési programot, melynek része a Diákváros is, a kormány kezdeményezte és finanszírozza, Budapest javára – jelentette be tegnap Fürjes Balázs, a Miniszterelnökség Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkára közösségi oldalán megosztott videójában.

A Diákváros és a Déli Városkapu megvalósítása is folyik, a korábbi döntéseknek megfelelően készülnek a tervek, van, ami már épül. A Déli Városkapu és a Budapest Diákváros tehát megvalósul – szögezte le Fürjes Balázs.

A terv három nagy részből áll, a Ferencvárosi Szabadidős és Sportparkból, a csepeli közparkból, valamint a Diákvárosból, ahol két ütemben, összesen 8000 egyetemi hallgató számára kell kollégiumi férőhelyet biztosítani. A Diákváros központjának pedig Nagyvásártelepet tenné meg a fejlesztés.

Fürjes Balázs tájékoztatása szerint a Nagyvásártelep tízezer négyzetméteres csarnokterébe egyetemi klubok, könyvtárak, konferenciatermek, sportolásra alkalmas helyiségek kerülnek majd. Az államtitkár kifejezte abbéli reményét, hogy a kivitelezés két év múlva elindulhat.

A lényeg tehát az, hogy a Déli Városkapu fejlesztési terület északi sarkában üzleti-irodai fejlesztéseket terveztek, ennek a helyére kerül majd a kínai kampusz. A Diákváros pedig, aminek épületei a Nagyvásárcsarnok körül és a vízparton lesznek, érintetlen koncepcióval megy tovább.

Erről részletesebben itt olvashatnak.

Időközben napvilágot látott Ujhelyi István, MSZP-s európai parlamenti képviselő véleménye a kínai egyetemről.

A szocialista politikus azt mondta, hogy a Fundan Egyetem Magyarországra hívása nem új keletű ötlet, hiszen 2011-ben mint az országgyűlés alelnöke meghívta az egyetem vezetését és erről tárgyaltak. Hozzátette alapvetően örül annak, hogy a kínai egyetem Budapestet választotta bázisául, de a szocialista politikus azt is megjegyezte, hogy véleménye szerint Budapesten egyszerre kell, hogy helye legyen a Fudannak és a CEU-nak is.

(Csak zárójelben megjegyezzük CEU oktatás még most is működik Budapesten.)