Idén május 18-án ünnepeljük 101. évfordulóját Szent II. János Pál pápa születésének, aki a közel 27 éves pontifikátusa alatt kitörölhetetlen nyomot hagyott az Anyaszentegyházban.

„Mai időnk kereszténységének nagy tanúságtevője. Példája annak a ténynek, hogy a teljes egészében Jézus Krisztusnak és az evangéliumnak szentelt élet a legizgalmasabb élet, ami csak lehetséges” – mondta a pápa életrajzírója, a Svájci Gárda egykori tagja, George Weigel a Catholic News Agencynek.

„Élete egy olyan különleges dráma volt, amihez hasonlóval egy hollywoodi forgatókönyvíró elő sem merne hozakodni. Abszurdnak találnák”

– tette hozzá Weigel. Szerinte a pápa emlékezete a elkövetkező évszázadban, ha nem a teljes évezredben, meghatározó lesz.

Mario Enzler, a pápai testőrség egy másik tagja úgy emlékezett vissza János Pálra, mint az egyszerűség pápájára. Enzler az I Served a Saint (Egy szentet szolgáltam) című könyvében visszaemlékezik II. János Pállal való első találkozására:

Nem sokkal azután, hogy megkezdte szolgálatát a Svájci Gárdánál, Enzler az apostoli palota harmadik emeletén szolgált, mikor jött a hír, a pápa elhagyja az épületet, és az államtitkár irodájába megy. A protokoll szerint az őröknek ilyenkor meg kell arról győződniük, hogy senki nem lézeng a folyosón, és őrt kell állniuk, míg a szentatya elhalad. Olykor a pápa leállt beszélgetni az őrökkel.

„Maga biztos új itt”– emlékezett vissza Enzler János Pál mondataira. „Erre bemutatkoztam neki. Megvárta, míg a mondatom végére érek, megrázta a kezemet és azt mondta:

Köszönöm Mario, hogy szolgálja azt, aki szolgál.

Majd továbbállt. A szolgáló vezető képe, ha mondhatom így, a lelkembe égett.”

Enzler kifejti, hogy bár érzelmektől túlcsordult volt számára az első találkozás, érezte, hogy II. János Pálban van valami rendkívüli – és nem pusztán azért, mert volt olyan kedves és megállt köszönni az új, ismeretlen arcnak.

A volt gárdista könyvében megemlíti azt is, hogy sok olyan fiatallal találkozik manapság, akiknek fogalmuk sincs II. János Pálról.

„Zseni volt, az imádság embere… minden helyzetben el tudta érni, hogy az emberek jól érezzék magukat a társaságában. Mindegy, hogy egy Nobel-díjas emberrel beszélt vagy egy hajléktalannal, egy államelnökkel, vagy egy óvónővel. (…) Egy gesztussal, egy simítással, egy szóval, egy öleléssel vagy csak egyszerűen a tekintetével. Azt mondanám, ezer évig emlékeznek majd rá az egyszerűsége miatt.”

A pápa, aki minden témában szót emelt

II. János Pál kérésére állították össze a Katolikus Egyház Katekizmusát, felismerve a veszélyt, melynek mind a mai napig a legtöbb széthúzás köszönhető a keresztények között: a hívek olykor a legalapvetőbb hitigazságokkal sincsenek tisztában, a könyv pedig arra szolgál, hogy összefoglaljon mindent, amit az Anyaszentegyház tanít.

János Pál pápasága alatt 14 enciklikát, 15 apostoli buzdítást, 11 apostoli konstitúcuót és 45 apostoli levelet írt.

Pontifikátusa 27 éve alatt II. János Pál rengeteg olyan dologról írt vagy beszélt, amelyek kapcsán manapság csak sötétben tapogatózunk. Weigel arra figyelmeztet, hogy csak ki kell nyújtanunk a kezünket, és elolvasnunk, miket mondott ezekről János Pál.

„Egy egész generációnyi katolikus, mostanra már a 30, 40, 50-es éveikben – laikusok, hívek és klerikusok, akik még mindig II. János Páltól szerzik az inspirációt”– írta George Weigel.

A teljes cikk ITT olvasható.

Címlapkép: Chuck Fishman/Getty Images / II. János Pál pápa Krakkóban, 1979 júniusában. Ezzel a fotóval került fel a pápa a Life magazin 1979 szeptemberi borítójára.