Ma már sajnos a Gyalog galopp című kultfilm nem készülhetne el a Monty Python előadásában, mert igaz ugyan, hogy a vérnyúl fehér volt – úgy kell neki! – a lovag pedig – akit, bár ő konzekvensen tagadta, mégis legyőztek a fehér király emberei -, hát hogy is mondjam, fekete. És hát se keze, se lába egy idő után!

Atya ég! Nem is véletlen, hogy a napokban a Simpson családot rasszistának minősítő polkorrekt ellenében szarkasztikus hangvételű bejegyzést tett közzé a Twitteren a Monty Python sztárja, John Cleese. Az előzmények közé tartozik, hogy minden indiaitól bocsánatot kért Hank Azaria színész, mert fehér létére egy indiai származású üzlettulajdonos, Apu hangját adta a Simpson család című animációs sorozatban. Szerinte szerepe hozzájárult a strukturális rasszizmushoz Amerikában.

Minderre reagált tehát John Cleese:

„Nem szeretnék lemaradni Hank Azaria mögött, ezért bocsánatot szeretnék kérni a Monty Python nevében, amiért viccet csináltunk a fehér brit emberekből. Elnézést mindenkitől, akit megsértettünk volna” – írta a legendás humorista.

„Nem addig a’ Vendelin barátom!” – mondaná erre a mi Szindbádunk! Kérjél bocsánatot a feketéktől is, aztán a mozgássérültektől is és mindenkitől, akikhez nem voltatok polkorrektek. A fehérekre vonatkozó bocsánatkérésedet pedig vond vissza azonnal, mert a nyílt gúnyolódás nem tesz jól a diszkriminációt elvető ideológiának!

Nyilván az angol humor egyik mestere az egyre nagyobb téboly láttán lengette meg twitter-üzenetét.  Nemrégiben Amanda Gorman ifjú fekete költőnő verseinek fordítását tiltották meg két írónak is – itt írtunk róla -, mivel a baloldaliak szerint nem voltak kellően feketék ahhoz, hogy hitelesen tolmácsolhassák az alkotásokat. Pár napja pedig az iskolatej fehérsége csapta ki a biztosítékot. Az egyes, kettes számú szülőről már ne is beszéljünk, vagy a tizenévesek nagyon durva döntési kompetenciáját szorgalmazó azon törekvésről, hogy ők döntsenek: akarnak-e vagy sem a másik nemhez tartozni. Műtét, hormonkezelések, visszafordíthatatlan folyamatok!

Lázadás a természet ellen! Lázadás az Isten teremtette emberlétünk ellen! A „miért ne lehetnék én ez vagy az” idealizmusa az individualista egyenlőség jegyében! Miért ne lehetnék herceg, vagy király, vagy Isten? Nő vagy férfi, vagy gyerek! Esetleg egy klón, vagy csak egy Avatar? Öreg, vagy fiatal? Élő, vagy halott? Például egy frankensteini lény? Nincsenek határok!

Lelkünk is, testünk is Isten egyszeri adománya! Egy kincs! Vigyáznunk kell rá, nem az öncélú baromságok miatt kaptuk, hanem, hogy elvégezzük itt a földön a ránk bízott feladatokat.

Ez pedig nem gyerekjáték. Óh, ez utóbbit kár is volt mondani, még eszükbe jut a dominót betiltani!

Kiemelt kép: wikipédia.hu