Liberális lengyel aktivisták arra kérik az embereket, hogy a közelgő népszámlálás során legfeljebb akkor vallják magukat római katolikusnak, ha tényleg azok – írja a Mandiner. Az előző, egy évtizeddel ezelőtti népszámláláson a válaszadók 96 százaléka állította, hogy római katolikus.

Az aktivisták vélekedése szerint azonban ez a szám hamis, mert sokan automatikusan jelölték be a római katolikus vallás melletti négyzetet, valamint a fiatalok egy része nem is saját maga töltötte ki a kérdőívet, hanem a szüleik.

„A tíz évvel ezelőtti népszámlálás nagyon homogén Lengyelországot fest le, holott az országban nagyon sok ember nem jár templomba” – mondta a kampány vezetője, Oskar Zyndol.

Az aktivisták a közösségi médiában is kampányt indítottak „Számítani szeretnék” néven, hogy arra ösztönözzék a lengyel lakosságot, hogy például vallják magukat „csak” kereszténynek, ateistának vagy deistának. A kampányt az a szervezet is támogatja, amely az abortusz szigorítása kapcsán kirobbant tüntetések egyik legfőbb szereplője.