25 ezer fő felett a magyarországi covid-áldozatok száma, „600 gyerek maradt árván és ez négyszáz családot érint” – mondta Áder János köztársasági elnök, aki feleségével Herczegh Anitával egy alapítványt hozott létre a gyerekek megsegítésére, lehetőség szerint egész felnőttkorukig.

A számok mögött azonban történetek, drámák állnak. Az egyik családban először csak a nagymama került kórházba, ő meghalt, majd egymás utáni napon hirtelen elhunyt az anya és az apa is. A kórházban azt sem tudták, hogyan értesítsék kilencéves gyereklányukat, majd az egyik unokahúgot érték el, aki mikor meghallotta, mi történt, elájult; őt is a mentő vitte el. Hasonlóképp egy szolnoki iskolába két  tinédzser maradt árván, egyik percről a másikra. Egyelőre őket a kisnyugdíjas nagymama vette magához, aki szintén ki van téve a fertőzésnek. Számukra Kállai Mária fideszes országgyűlési képviselő szervez adományokat.

Hetek óta azon gondolkodtunk a feleségemmel, hogy hogyan lehetne ezen a helyzeten segíteni?

tette fel saját magának a kérdést az Áder-házaspár, végül ötmillió forintot áldoztak a saját megtakarításukból az alapítvány céljaira, és remélik sokan csatlakoznak majd hozzájuk. Ez a háborús időkön kívüli, de mégis háborús, példátlan helyzet egyben a szolidaritás próbája is. Alig viselhető, hogy egyes politikusok ezt a tragédiát is kampányuk részévé teszik.

2021 április 18-i Facebook bejegyzésében következőt írja Hadházy Ákos ellenzéki képviselő, idézem:

A kormányzati propaganda ma már igyekszik tudomást sem venni a halottakról, hiszen ők nem illeszkednek a sikerpropagandába, de 25 ezer család gyászol, szerte az országban.  Mi viszont nem feledkezhetünk meg ezekről az elhunytakról és a családjaikról. Néhány napja kezdeményeztem egy emlékhely felállítását Budapesten, ami az áldozatok mellett az egészségügyben dolgozók hősiessége előtt is tisztelegne. A megvalósítás természetesen a járvány utáni időkre marad, de hamarosan kiírunk egy ötletpályázatot. A megvalósítást közadakozásból szeretném megoldani, nem közpénzből – hiszem, hogy néhány nap alatt össze lehet gyűjteni az ehhez szükséges összeget.

Azt hiszen, tisztán érzékelhető a két szándék között a különbség!

Áderék azon gyötrődnek, hogyan is tudnának segíteni, végül saját megtakarításukból ajánlanak pénzt tényleges szükségletekre, és másokat is erre hívnak fel, Hadházy pedig a tömeges gyász napjaiban emlékhely felállításán agyal, persze majd a járvány után.

Nyilván azon az áll majd, hogy az Orbán-kormány miatt történt mindez!

Választásokra pont jó lesz egy ilyen emlékhely!

Azonkívül tessék mondani milliárdos, magánrepülős képviselő úr, mennyi is ajánlott fel e nemes célra, aminek még egyszer mondom, valószínű csupán a kormány ekézése az elsődleges célja? Saját bejegyzésében erről nincs szó! Hát nagyon remek gesztus ez a közadakozás! Majd mások fizetik meg az árát. Azt javaslom a képviselő úrnak, hogyha mégis szánna rá valamennyi összeget, azt adja oda Áder alapítványának inkább! Higgye el, ott nagyobb szükség lesz rá!

Nem tudjuk, mi ez a hirtelen kitört „világháború”. Azt sem tudjuk meddig fog tartani! Mai tudásunk szerint egyetlen fegyver ellene a vakcina , tehát ezt kell bevetni. Az ellenzék persze ebből is unalomig ismert kampányfogást csinál. Hogy a keleti vakcina így meg úgy, meg azzal ne oltakozzunk, várjunk a nyugatira, hiszen ez megint a zorbánék bulija. Mennyire ismerős ez a magatartás az első nagy háború végéről!

Az akkori baloldali-kommunista kormány pacifikus intézkedése: ha jönne az ellenség, tegyük le a fegyvert, vonuljunk vissza! Így veszítettük el 100 éve Magyarországot!

Most nem kellene! Ma inkább tenni kell! Az emberek hál’Istennek nagyon fegyelmezettek, az oltópontok jól és szakszerűen működnek, számos nyugati országgal szemben itthon van elegendő oltóanyag, felgyorsulnak a folyamatok. Akár győzhetünk is. Ez mindenki látja, az ellenzék is, és úgy fél tőle, mint ördög a tömjéntől. Nehogy már ez is sikerüljön a kormánynak!

Azt hiszem, nekünk  elsősorban siratni kell az áldozatokat, együttérezni velük, és minden erőnkkel segíteni a háborús árvákat. Saját és közpénzből egyaránt. A vírus nem válogat ellenzéki és kormánypárti szavazók és gyerekeik között! Nyissuk meg szívünket, és hadd legyek profán: a pénztárcánkat is!

Majd hajtsuk meg fejünket és imádkozzunk!

Kiemelt kép: KEB/illusztráció