Miközben a női sportolók országszerte azért küzdenek, hogy a biológiai férfiak ne versenyezhessenek velük, az Amerikai Kollégiumok Atlétikai Szövetsége (NCAA) kijelentette, hogy egyértelműen támogatja a transznemű sportolókat. Elképzelésük az elfogadáson és a tisztességes verseny (?) értékein alapszik.

Az NCAA közleményében egy erősen megkérdőjelezhető módszerre hivatkozik, miszerint a tesztoszteron elnyomásával a transznemű nők esélyei teljesen megegyeznek a biológiai társaikéval. Így egyenrangú félként indulhatnak a versenyeken.

A British Journal of Sports Medicine szaklap tanulmánya erre tényre egyértelműen rácáfol.

A szakmai összefoglaló szerint azok a biológiai férfiak, akiket egy éven át kezeltek hormonokkal, továbbra is kézzelfogható előnyt élveznek a nőkkel szemben.

A kutatók kitértek arra is, hogy a két éven át tartó hormonkezelésnek valóban vannak már pozitív jelei a transznemű sportolók esetében, de a biológiai előny teljes megszüntetésére, nincs lehetőség,

a természetet ugyanis nem lehet felülírni.

Az NCAA egyértelmű elvárása, hogy a versenyeken mindenkit egyenlő bánásmódban részesítsenek, elfogadjanak és tiszteljenek, még a transzneműeket is. Világossá tette azt is, hogy a szervezőknek biztonságos és diszkriminációmentes környezetet kell tudni biztosítaniuk.

A transznemű tinisportolók kérdése tavaly februárban került előtérbe, mikor Connecticutban 15 állami versenyt sorra biológiai fiúk nyertek meg lánytársaik elől. Három lány és szüleik pert indítottak az ügyben, melyet a Donald Trump igazságügyi minisztériuma támogatott is, de a Joe Biden-adminisztráció egyértelműen kihátrált az ügy mögül.

Mindeközben egyre több államban fogadnak el – elsöprő többséggel – olyan törvényjavaslatot, miszerint a fair play visszaállítása érdekében, kizárják a transznemű indulókat, és kizárólag a biológiai, születéskor meghatározott nemet veszik figyelembe. A szabályozásban élen jár Mississippi, Tennessee és Florida, de további 20 állam is tervez hasonló intézkedéseket bevezetni. A republikánus dél-dakotai kormányzó, Kristi Noem viszont visszavonulót fújt, az NCAA esetleges megtorlásaitól tartva, és nem írta alá a transzneműeket kiszorító törvényjavaslatot.

Kérdés, hogy a többiek mit lépnek majd az NCAA hivatalos állásfoglalása után?

Forrás: Dailywire

Címlapkép: A 400 méter gáton amerikai egyetemi bajnok jamaicai CeCe Telfer férfinak született, de már a nők között versenyezhet. Rendre meg is veri a mezőnyt…/ Fotó: Gettyimages