Csütörtökön is megtartotta szokásos sajtótájékoztatóját Gulyás Gergely és Szentkirályi Alexandra. A kormányinfót a szokásosnál nagyobb várakozás előzte meg, hiszen a napokban érhetjük el a 3,5 millió beoltottat, a kormány pedig ehhez a számhoz kötötte a fokozatos enyhítés következő lépését, az éttermek/vendéglátóhelyek teraszainak megnyitását.

Rövid időn belül a 4,5 milliós átoltottságot is elérhetjük. Az elhunytak számában nem, de a kórházban ápoltak, a lélegeztető gépen lévők és a napi új esetek számában is enyhe csökkenés figyelhető meg az előző hetekhez képest.

Valószínűleg pénteken elérjük a 3,5 milliós számot – közölte Gulyás Gergely, hozzátéve, hogy másnap nyithatnak a teraszok. Ezt feltehetően a belügyminiszter fogja megállapítani

– tette hozzá.

A következő egy hétben egymillió kínai vakcina érkezik, áprilisban 600 ezerrel többet kapunk, mint a szerződés szerint – derült ki a miniszter szavaiból, aki elmondta: hamar meglehet a négymilliomodik beoltott, és aztán kis idő múlva a 4,5 milliós számot is elérhetjük. „200 ezer első orosz oltás is érkezik, és a Pfizer vakcinákból is több mint 300 ezer érkezhet” – részletezte Gulyás. „A beérkezett vakcinákat a lehető leggyorsabban szeretnék eloltani” – szögezte le.

6 millió honfitársunk átoltottsága kell a nyájimmunitás eléréshez

Mint fogalmazott: jó esélyünk van arra, hogy a jövő héten a 4 milliós átoltottsági határt is átlépjük.

Aki most regisztrál, az egy-két héten belül be lehet oltva”

– tette hozzá a miniszter, aki mindenkit arra biztatott, hogy regisztráljon. Mint tájékoztatott: 6 millió honfitársunk átoltottsága kell a nyájimmunitás eléréshez. A miniszter szólt arról is, hogy már 4,6 millió azok száma, akik megkapták az oltást, vagy a jövőben megkapják. Közölte, hogy tesztjelleggel működik az online oltási regisztráció. „Az óvodások 60, míg az iskolások 75 százaléka élt a jelenléti oktatással, napról napra növekedhet az arányuk. Nagyon sokan voltak, főleg az ellenzék, akik bizonytalanságot akartak kelteni” – mondta el Gulyás.

66 ezerrel dolgoztak többen márciusban, mint februárban

A Miniszterelnökséget vezető miniszter közölte, hogy a 2021-es költségvetés módosítása, illetve a 2022-es költségvetés is az újraindítás költségvetése lesz. 6000 milliárd forintot különített el a kormány a gazdaság újraindítására – tette hozzá. Mint fogalmazott: vannak biztató jelek: 66 ezerrel dolgoztak többen márciusban, mint februárban.

Közel van a cél, hogy ugyanannyi munkahely legyen, mint a járvány előtt volt

– derült ki a miniszter szavaiból.

Már májusban megnyílhatnak a vendéglátóhelyek belső terei

Ha az oltások beadásának üteme így halad, már májusban megnyílhatnak a vendéglátóhelyek belső terei – tájékoztatott a miniszter. Gulyás Gergely hozzátette: ennek ellenére májusra is jár a vendéglátóhelyeknek a bértámogatás. „Eddig 72,1 milliárdnyi támogatást ítéltek meg, és 71,6 milliárdot fizettek ki bértámogatásra” – tette hozzá a tárcavezető.

„A veszélyhelyzet meghosszabbítására azért van szükség, mert a járvány még nem ért véget. Ez a meghosszabbítás azt szolgálja, hogy az ország cselekvőképessége biztosított legyen. A veszélyhelyzet véghatárideje az Országgyűlés őszi ülésszakának kezdetéhez számított 15. nap” – mondta Gulyás.

A tárcavezető arról is beszélt, hogy továbbra sem tudtunk politikai egységet létrehozni a védekezés területén.

Az nem politikai teljesítmény, hogy a védekezés időszakában álhírekkel és kamuvideókkal akarják lejáratni az egészségügyet

– szögezte le Gulyás. „A baloldal hagyjon fel az oltásellenességgel” – szólította fel végül az ellenzéki pártokat a miniszter.

Forrás: MTI

Címlapkép: MTI